Ořechové máslo se připravuje rychle a dodává chuť chlebu, ovesné kaši, palačinkám, ovoci a mnoha dalším pokrmům. K jeho přípravě potřebujete pouze 3 ingredience.
Jednoduché kulinářské triky, které vám pomohou vařit jako profesionál
Ořechové pasty jsou v současné době velmi populární. Bohužel, abyste si je mohli vychutnat, musíte často sáhnout hluboko do kapsy. Mezitím je snadné si je připravit sami. Například pro naše ořechové máslo budete potřebovat pouze tři ingredience. Vezměte mixér a pusťte se do toho. Stojí to za to.
Místo toho, abyste kupovali vlašské ořechové máslo, si ho jednoduše připravte sami
Kdybyste věděli, jak snadné je připravit si ořechové máslo (ořechovou pastu) sami, nikdy byste nekupovali hotové varianty v supermarketu. Pro naši variantu s vlašskými ořechy budete potřebovat pouze tři ingredience a dobrý mixér. Vše připraveno? Pak můžeme začít.
Aby ořechy byly obzvláště aromatické, lehce je opražte v troubě. Rozložte je na plech a pečte v troubě asi deset minut. Až budou lehce hnědé a začnou vonět, jsou hotové. Nechte je dobře vychladnout a pak je vložte do mixéru.

Nejprve ořechy rozemlejte na ořechovou mouku. Poté pokračujte v mletí, dokud ořechy nevydají olej a hmota nezíská krémovou konzistenci. Škrabkou seškrábněte ořechy, které se usadily na stěnách mixéru. Poté přidejte moučkový cukr pro mírně sladkou chuť a trochu soli a znovu dobře promíchejte, dokud nevznikne krémová kaše. Přesuňte ji do čisté uzavíratelné nádoby.
V ledničce vydrží vaše domácí ořechové máslo asi dva až tři týdny. Vychutnejte si ho jako pomazánku na čerstvé housce nebo chlebu. Ořechové máslo je také chutné jako poleva na ovesné kaši nebo ovesných vločkách namočených přes noc, na podzimních pečených jablkách nebo kramble, na palačinkách nebo jako omáčka k ovoci. Zjemňuje dokonce i chuť slaných pokrmů, jako je dýňová polévka.
Vlašské ořechové máslo
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 10 minut
Celková doba 20 minut
Porce 1 sklenice
Kuchyňské náčiní
- 1 sklenice o objemu 250 ml
Ingredience
- 300 g vlašských ořechů
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli

Příprava
- Předehřejte troubu na 160 °C s horním a spodním ohřevem. Plech vyložte pečícím papírem nebo pevnou podložkou na pečení.
- Vlašské ořechy rozložte na plech a pečte je 8–10 minut, dokud nebudou lehce opečené a voňavé. Poté je nechte vychladnout.
- Vložte ořechy do mixéru a nejprve je rozmixujte na hrubou drť.
- Pokračujte v mletí, dokud vlašské ořechy nevydají olej a nevytvoří se krémová hmota. Mezitím seškrábněte hmotu ze stěn mixéru špachtlí.
- Přidejte moučkový cukr a sůl a znovu rozmixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Přeneste ořechové máslo do čisté sklenice se šroubovacím víčkem a pevně ji uzavřete, nebo si máslo vychutnejte přímo na chlebu.