Spolehlivou variantou předkrmu pro hosty na oslavu jmenin jsou saláty všeho druhu. Jsou rychlé na přípravu, jednoduché na přípravu a mohou překvapit neobvyklou kombinací chutí. Recept na salát nabízí tisíce možností. Jedním ze zajímavých nápadů je variace na téma tradičního zeleninového salátu. Stačí ho obohatit 1-2 neobvyklými ingrediencemi, aby získal zcela nový charakter. Takový je zeleninový salát s červenou paprikou a konzervovanou šunkou.
Ingredience
- 3 brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel (kořen)
- 1 červená paprika
- 1 jablko (tvrdé, kyselé)
- 2 nakládané okurky
- 1 malá cibule
- 100 g konzervované šunky
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- sůl, pepř, bylinky (podle chuti)
Ingredience
- 3 brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel (kořen)
- 1 červená paprika
- 1 jablko (tvrdé, kyselé)
- 2 nakládané okurky
- 1 malá cibule
- 100 g konzervované šunky
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- sůl, pepř, bylinky (podle chuti)
Postup
1 Očistěte brambory, mrkev a petržel. Zeleninu uvařte do měkka v mírně osolené vodě. Nechte vychladnout. Nakrájejte na kostky.
2 Odstraňte semínka z papriky a oloupaného jablka. Nakrájejte dužinu na kostky. Nakrájejte na kostky také nakládané okurky, oloupanou cibuli a šunku.
3 Smíchejte všechny ingredience v dostatečně velké míse. Přidejte majonézu a jogurt. Promíchejte. Salát dochuťte malým množstvím soli, pepře (nejlépe čerstvě mletého) a bylinkového pepře.
4 Salát vložte do lednice na minimálně 2–3 hodiny, aby se chutě propojily. Po uplynutí této doby salát ochutnejte a podle potřeby dochuťte.