Přeskočit na obsah

Recept na tyto lahodné buchty jsem přivezl ze Švédska. Pro mě už neexistují žádné jiné buchty s skořicí.

Pokud sníte o pravém švédském chuti ve své kuchyni, kardemummabullar je ideální volbou. Nadýchané, máslové, voňavé buchty s kardamomem a křupavým cukrem – dezert, který si získá každého.

Skořicové buchty zná téměř každý, ale kardemummabullar, neboli švédské buchty s kardamomem, jsou úplně jiná story. Při návštěvě Švédska jsem se zamiloval do jejich nadýchaného kynutého těsta, voňavé kardamomové náplně a křupavé posypky z hrubého cukru. Rozhodl jsem se přivézt tuto chuť do České republiky a zkusit ji napodobit v domácí kuchyni – výsledek byl vynikající.

Recept na tyto lahodné buchty jsem přivezl ze Švédska. Pro mě už neexistují žádné jiné buchty s skořicí.

Kardemummabullar – co je to za dezert?

Pokud jste ještě neochutnali kardemummabullar, připravte se na kulinářský objev. Jedná se o tradiční švédské kynuté buchty, které se ve Švédsku podávají na každém stole k odpolední kávě, tedy k proslulé fikě. Čím se vyznačují? Intenzivní vůní kardamomu, nadýchaným těstem a jemnou sladkostí, která není příliš výrazná.

Moje první setkání se švédskými kardamomovými buchtami bylo… láska na první ochutnání. Pamatuji si, jak jsem je jedl v malé kavárně ve Stockholmu – těsto bylo měkké, máslové s kardamomem a nahoře křupal hrubý cukr. Tehdy jsem se rozhodl přivézt tuto chuť domů a zopakovat ji ve své kuchyni.

Pro mě je kardemummabullar víc než dezert; je to malá cesta do Švédska v každém kousku. Jsou ideální jako sladká svačina k kávě, odpolední svačině a někdy prostě… pro zlepšení nálady uprostřed běžného dne. Jejich tajemství spočívá v jednoduchých ingrediencích: droždí, mléko, máslo, cukr a samozřejmě kardamom. Díky tomu jsou nejen chutné, ale také autentické – přesně takové, jak je dělají Švédové.

Recept na švédské buchty s skořicí

Recept na tyto lahodné buchty jsem přivezl ze Švédska. Pro mě už neexistují žádné jiné buchty s skořicí.

Připravit švédské buchty s kardamomem doma není vůbec složité, i když se to může zdát obtížné. Z uvedených ingrediencí získáte asi 12 nadýchaných voňavých buchet.

Ingredience:

Kynuté těsto:

  • 20 g čerstvého droždí,
  • 250 ml mírně ohřátého mléka,
  • 100 g cukru,
  • 1 polévková lžíce zrn kardamonu,
  • 100 g měkkého másla,
  • 1 vejce pokojové teploty,
  • 1 čajová lžička soli,
  • 700 g pšeničné mouky.

Náplň pro kardamomky:

  • 125 g másla,
  • 1 čajová lžička kardamomových semen,
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu,
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru,
  • 100 g bílého cukru.

Sirup na potření:

  • 1/2 sklenice cukru,
  • 100 ml vody.

Posypka:

  • 50 g hrubého cukru,
  • 1 čajová lžička kardamomových semínek.

Způsob přípravy:

  1. V misce smíchejte mléko a droždí, přidejte čajovou lžičku cukru a odložte na teplé místo na 15 minut, dokud droždí nevznikne pěna.
  2. V samostatné misce prosejte mouku, cukr, mletý kardamom a sůl, promíchejte.
  3. Do směsi přidejte nakynuté droždí a vejce. Míchejte mixérem s háčkem asi 10 minut.
  4. Přidejte měkké máslo a míchejte dalších 5 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné. Nechte pod utěrkou 2 hodiny kynout.
  5. Mezitím připravte kardamomovou náplň. Máslo, škrob, vanilkový cukr, bílý cukr a mletá kardamomová semínka důkladně promíchejte lžící nebo vidličkou, dokud nezískáte homogenní konzistenci.
  6. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník (30 x 50 cm), potřete kardamomovou náplní a přeložte napůl podél delší strany.
  7. Nakrájejte na proužky široké 3–4 cm, podélně je rozkrojte, stočte do charakteristického tvaru a vytvarujte písmena abecedy.
  8. Položte na plech vyložený papírem, přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout 30-45 minut.
  9. Předehřejte troubu na 225 °C a pečte 10-12 minut do zlatova.
  10. Mezitím připravte sirup, tj. zahřejte vodu s cukrem.
  11. Po upečení potřete buchty sirupem a posypte směsí hrubého cukru a kardamomu.

Kardemummabullar chutnají nejlépe ještě teplé, když aroma kardamomu naplňuje celou kuchyni.