Přeskočit na obsah

Zapečené těstoviny s masovými kuličkami

Těstoviny, šťavnaté masové kuličky a voňavý sýr – to je kombinace, která vždy funguje. Tyto zapečené těstoviny s masovými kuličkami jsou ideální variantou vydatného oběda, který potěší celou rodinu. Je jednoduchá a rychlá na přípravu a navíc ji lze libovolně upravovat přidáním oblíbené zeleniny. Je to jedno z těch jídel, která vám vrátí úsměv na tvář a dodají pocit pohody.

Zapečené těstoviny s masovými kuličkami

Ingredience

Ingredience na masové kuličky:

  • 500 g hovězího a vepřového mletého masa
  • 1 starší bageta
  • 2 stroužky česneku
  • několik větviček petržele
  • 1 vejce
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • sůl, pepř (podle chuti)

Ingredience na omáčku:

  • 500 ml rajčatové passaty
  • 1 cibule
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička bazalky
  • sůl, pepř (podle chuti)
  • olivový olej (na smažení)

Dále:

  • 250 g těstovin rigatoni
  • 100 g mozzarelly
  • 50 g strouhaného parmazánu

Postup

Zapečené těstoviny s masovými kuličkami

1 Těstoviny uvařte al dente v osolené vodě. Nechte vychladnout.

2 Namočte housku do malého množství vody nebo mléka. Vytlačte přebytečnou tekutinu.

3 Propuštějte česnek přes lis. Nakrájejte petržel na jemno.

4 Smíchejte v misce maso s houskou, česnekem, petrželkou a vejcem. Hnětejte rukama do homogenní hmoty. Dochuťte kmínem, solí a pepřem.

5 Navlhčenýma rukama vytvarujte z masové hmoty malé karbanátky. Osmažte je na olivovém oleji dozlatova.

6 Nakrájejte cibuli a osmažte ji na malém množství olivového oleje. Do pánve přilijte rajčatovou passatu. Přidejte bylinky. Omáčku několik minut duste. Dochuťte solí a pepřem.

7 Omáčku přelijte do žáruvzdorné nádoby. Do omáčky přidejte masové kuličky smíchané s těstovinami. Posypte nahrubo nastrouhanou mozzarellou.

8 Vložte žáruvzdornou formu do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15 minut. Posypte jemně nastrouhaným parmazánem a pečte dalších 5 minut. Podávejte zapečené jídlo horké.