Kotlety jsou skvělým nápadem na chutný oběd pro celou rodinu. Nabízím vám recept na šťavnaté a voňavé kotlety ze zdravého masa, bohaté na cenné živiny.
Krůtí maso se vyznačuje svými výživnými vlastnostmi. Má také výraznější chuť než kuřecí maso a je šťavnatější, proto se skvěle hodí pro tradiční kuřecí kotlety, ale také pro kotlety z mletého a nasekaného masa.
Proč zařadit krůtí maso do jídelníčku?
Krůtí maso je zdravé, nízkokalorické, snadno stravitelné a je zdrojem cenných živin. Je bohaté zejména na bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín A, zinek a železo. Chutné a zdravé maso lze připravit různými způsoby. Je ideální pro zapékané pokrmy, kotlety, ragú, rolády a lze z něj také připravit aromatickou náplň, například do palačinek, knedlíků nebo vareniků.
Jak připravit krůtí kotlety?
Moje rodina má velmi ráda krůtí kotlety, které jsou chutným zpestřením našeho jídelníčku. Připravuji je z krůtího stehna bez kostí a kůže. Toto maso není příliš libové, proto je ideální pro mleté maso – po smažení nejsou kotlety suché a tuhé. Kroketky z krůtího masa připravuji trochu jinak než běžné kroketky z mletého masa. Především je nesmažím v strouhance, ale pouze lehce posypu moukou, než je vložím na pánev. Maso dochucuji aromatickými přísadami, které se skvěle hodí k přirozené chuti krůtího masa (včetně strouhaného zázvoru). Osmažené krůtí kotlety vložím na 15 minut do trouby, aby se propečly (tento krok můžete vynechat a maso dopečete na pánvi).
Recept: Krůtí kotlety
Šťavnaté, lehké kotlety pro vydatný oběd.
Ingredience
- 800 g krůtího stehna bez kostí a kůže
- 1 starší kaiserka
- 1 velké vejce
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 čajová lžička sladkého pepře
- 1/2 čajové lžičky uzeného pepře
- 1 čajová lžička bylinkového pepře
- 1 čajová lžička oregana
- sůl a pepř
Dále:
- 2 polévkové lžíce pšeničné mouky
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
Způsob přípravy
- Mletí masa. Očistěte, umyjte a osušte krůtí kýtu. Maso umelte spolu s cibulí, česnekem a houskou namočenou v mléce nebo vodě a vymačkanou. K mletí masa doporučuji použít síto se středními otvory.
- Míchejte masovou směs. Do nasekaného masa vbijte vejce, přidejte nastrouhaný kořen zázvoru, bylinkový pepř, sladký a uzený pepř a oregano. Masovou směs promíchejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Tvarování a obalování karbanátků. Z masové hmoty vytvarujte podlouhlé karbanátky a lehce je posypte pšeničnou moukou.
- Smažení a dopékání. Rozpalte máslo a smažte karbanátky na středním ohni (2-3 minuty z každé strany). Horké maso vložte do pekáče a dopečte 15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia (horní a dolní ohřev, bez termocirkulace).
Jak podávat krůtí kotlety?
Krůtí kotlety chutnají skvěle jak teplé, tak studené. Já je podávám zejména s:
- bramborami (šťouchanými, vařenými, pečenými),
- rýží (bílou, barevnou, hnědou),
- krupou (pohankovou, proso, ječmennou, bulgurem),
- saláty z čerstvé a nakládané zeleniny,
- chlebem.
K krůtím kotletám se hodí teplé i studené omáčky, například houbová, koprová, pikantní, rajčatová, česneková, smetanovo-bylinková.