Chlebový dort je tradiční venezuelský recept, který vznikl jako nápad na využití starého chleba. Jedná se o velmi efektní dezert, který se snadno připravuje z jednoduchých ingrediencí. Postupujte podle našich podrobných pokynů a dosáhnete vynikajícího výsledku.
Venezuelský chlebový dort se připravuje ze starého chleba, který nám zbyl a nevíme, jak ho využít. Díky podrobnému návodu tohoto receptu ho proměníme v lahodný dort smícháním s vejci, mlékem, rozinkami a cukrem. Přidáme aroma vanilkového extraktu a skořice. Výsledek je úžasný a velmi chutný. Tento dort je tak chutný, že se budete těšit, až vám zůstane starý chléb, abyste ho mohli připravit.
Aby starý chléb změkčel a bylo možné z něj připravit těsto, namočíme ho do mléka. V této fázi také namočíme rozinky, aby nasákly vlhkostí. Poté rozšleháme vejce s cukrem a skořicí a smícháme s měkkým chlebem a rozinkami. Směs vložíme do formy, kterou můžeme vyložit pečícím papírem nebo potřít malým množstvím másla, a pečeme do hotova.
Na základě tohoto základního receptu můžete tomuto lahodnému chlebovému koláči dodat další nuance, například použitím chleba typu brioche, připraveného z mléka a másla, nebo namočením rozinek do rumu nebo jiného likéru podle chuti, například Grand Marnier, který mu dodá neodolatelnou chuť.
Ingredience na chlebový dort
- 300 g starého chleba
- 400 ml plnotučného mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 80 g rozinek
- 4 vejce M
- 225 g cukru
- ½ čajové lžičky mleté skořice
Potřebné nádobí
- Kulatá rozebiratelná forma o průměru 20 cm
Jak připravit chlebový dort
Nejprve předehřejeme troubu na 180 ºC. Nakrájíme 300 g starého chleba a dáme ho do mísy s 400 ml mléka, 1 čajovou lžičkou vanilkového extraktu a 80 g rozinek. Necháme tuto směs 10 minut odstát.
Samostatně rozšleháme 4 vejce M s 225 g cukru a ½ lžičkou mleté skořice.
Vejce nalijeme do mísy s chlebem.
Formu vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní směs.
Pečeme chlebový dort po dobu 50 minut, dokud po vpíchnutí párátka do středu nevyjde čisté. Po uplynutí uvedené doby vyjmeme chlebový dort z trouby a necháme ho 10 minut na mřížce.
Vyjměte chlebový dort z formy a nechte ho před podáváním zcela vychladnout na mřížce. Můžete ho jíst při pokojové teplotě nebo vychlazený, v obou případech bude vynikající.
Stručný popis přípravy
- Namočte chléb a rozinky do mléka.
- Rozšlehejte cukr s vejci a skořicí.
- Vylijte vaječnou směs na namočený chléb a promíchejte.
- Vylijte těsto do formy.
- Pečte 50 minut při 180 ºC.
- Vyjměte chlebový koláč z formy a nechte ho vychladnout na mřížce.