Voňavý tart s houbami a bramborami, který v sobě snoubí sladkost, lesní aroma a svěžest cherry rajčat. Ideální jako elegantní večeře nebo vydatný oběd.
Ingredience
Těsto:
- 250 g pšeničné mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 70 ml smetany 18 %
- špetka soli
- špetka prášku do pečiva
Náplň:
- 200 g cibule
- 200 g brambor
- 20 g sušených hub
- hrst cherry rajčat
- 3 vejce
- 150 ml smetany 18 %
- 50 g strouhaného čedaru
- sůl, mletý černý pepř
- špetka tymiánu nebo oregana
- máslo na formu
- 1 bobkový list
Potřebné kuchyňské náčiní
Forma na tart 24 cm
Postup
1 Prosijte mouku na stůl, přidejte máslo, vejce, sůl, smetanu a prášek do pečiva. Rychle vypracujte těsto, zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice.
2 Houby namočte a poté je ve stejné vodě uvařte s přidaným bobkovým listem. Vodu slijte a houby nakrájejte na malé kousky.
3 Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkroužky. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a houby. Dusíme, dokud vše nezměkne. Osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.
4 Brambory oloupejte a uvařte celé do měkka. Nepřevařte je. Nakrájejte na plátky.
5 Vejce energicky smíchejte se smetanou a sýrem. Dochuťte tymiánem, solí a pepřem.
6 Formu na tart (cca 24 cm) vymastěte tukem. Těsto rozválejte, vyložte jím dno formy a zvedněte okraje.
7 Na těsto položte vrstvu brambor, poté náplň z cibule a hub. Rajčata rozkrojte na polovinu a rovnoměrně je rozložte. Vše zalijte vaječno-smetanovou směsí.
8 Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30-35 minut, dokud hmota neztuhne.