Přeskočit na obsah

Tart s houbami a bramborami

Voňavý tart s houbami a bramborami, který v sobě snoubí sladkost, lesní aroma a svěžest cherry rajčat. Ideální jako elegantní večeře nebo vydatný oběd.

Ingredience

Tart s houbami a bramborami

Těsto:

  • 250 g pšeničné mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 70 ml smetany 18 %
  • špetka soli
  • špetka prášku do pečiva

Náplň:

  • 200 g cibule
  • 200 g brambor
  • 20 g sušených hub
  • hrst cherry rajčat
  • 3 vejce
  • 150 ml smetany 18 %
  • 50 g strouhaného čedaru
  • sůl, mletý černý pepř
  • špetka tymiánu nebo oregana
  • máslo na formu
  • 1 bobkový list

Potřebné kuchyňské náčiní

Forma na tart 24 cm

Postup

Tart s houbami a bramborami

1 Prosijte mouku na stůl, přidejte máslo, vejce, sůl, smetanu a prášek do pečiva. Rychle vypracujte těsto, zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice.

2 Houby namočte a poté je ve stejné vodě uvařte s přidaným bobkovým listem. Vodu slijte a houby nakrájejte na malé kousky.

3 Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkroužky. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a houby. Dusíme, dokud vše nezměkne. Osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.

4 Brambory oloupejte a uvařte celé do měkka. Nepřevařte je. Nakrájejte na plátky.

5 Vejce energicky smíchejte se smetanou a sýrem. Dochuťte tymiánem, solí a pepřem.

6 Formu na tart (cca 24 cm) vymastěte tukem. Těsto rozválejte, vyložte jím dno formy a zvedněte okraje.

7 Na těsto položte vrstvu brambor, poté náplň z cibule a hub. Rajčata rozkrojte na polovinu a rovnoměrně je rozložte. Vše zalijte vaječno-smetanovou směsí.

8 Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30-35 minut, dokud hmota neztuhne.