Přeskočit na obsah

Nevylévejte vodu, ve které se vařila kukuřice, je to skutečný poklad v kuchyni, díky kterému můžete ušetřit

Jedním z nejoblíbenějších a nejchutnějších pokrmů je vařená kukuřice. Voda, ve které se kukuřice vařila, se však vždy vylévá do odpadu, i když může být skutečným pokladem v kuchyni!

Na první pohled se může zdát divné, když někdo používá vodu, ve které se vařila vejce nebo těstoviny, ale první z nich se skvěle hodí k zalévání rostlin a druhá k zahušťování omáček. Chutná voda, ve které se vařila kukuřice, je také pokladem v kuchyni, který stojí za to využít, protože může být nejen skvělou ingrediencí, ale také nám pomůže ušetřit. Mnoho receptů vyžaduje vývar, který lze snadno nahradit vodou, ve které se vařila kukuřice.

Nevylévejte vodu, ve které se vařila kukuřice, je to skutečný poklad v kuchyni, díky kterému můžete ušetřit
Vaření kukuřice

Nevylévejte vodu z vaření kukuřice, je to skutečný poklad v kuchyni, díky kterému můžete ušetřit

Mnozí prostě mávnou rukou, když v receptu čtou, že je potřeba vývar. Myslí si, že voda bude stačit, tím spíše, že vývar není možné koupit všude a mnoho lidí se vyhýbá vývarovým kostkám. Pokud se vám nechce vařit zeleninový vývar doma, jehož recept je mimochodem velmi jednoduchý, nevadí, protože existuje spousta alternativ. Vývar lze nahradit některými ovocnými džusy, bílým vínem nebo dokonce vodou, ve které se vařila kukuřice.

Při vaření kukuřice se do hrnce přidává nejen žlutá rostlina, ale i její mladé listy, takže zbývající šťáva je velmi chutná. Bylo by škoda ho vylévat do odpadu. Samotný samozřejmě není chutný a není vhodný k pití, ale skvěle se hodí pro mnoho kulinářských úkolů.

K čemu lze použít vývar z vařené kukuřice, vodu, ve které se kukuřice vařila?

  • K vaření těstovin, těstoviny uvařené v této vodě budou mnohem chutnější.
  • K dochucení dušených pokrmů a ragú místo vody.
  • K přípravě rizota, jako náhrada za bílé víno nebo vodu.
  • K přípravě krémových polévek, zeleninu vaříme v této vodě, nikoli v čisté vodě.
Nevylévejte vodu, ve které se vařila kukuřice, je to skutečný poklad v kuchyni, díky kterému můžete ušetřit
Vaření kukuřice

Recept na vařenou kukuřici

Vařenou kukuřici lze připravit na grilu nebo v konvekční fritéze, ale nejlépe je vařit ji klasickým způsobem, tedy ve velkém hrnci naplněném mladými listy.

  1. Kukuřici očistíme, vnější listy vyhodíme, listy pod nimi necháme na vaření. Odstraníme a vyhodíme kukuřičné chloupky, odřízneme stonek a konec klasu. Poté můžeme přistoupit k vaření.
  2. Dno velkého hrnce vyložíme polovinou kukuřičných listů, na ně rovnoměrně rozložíme umytou kukuřici, na konci zakryjeme zbývajícími listy a zalijeme vodou tak, aby pokryla listy.
  3. Začneme vařit na středním ohni, jakmile voda začne vřít, snížíme teplotu, není třeba vařit, vaříme pouze na mírném ohni asi 10-15 minut. Ochutnáme, zda jsou zrna měkká. Hotovou kukuřici vyjmeme z horké vody, necháme okapat, osolíme a můžeme ihned konzumovat.