Přeskočit na obsah

Americký zelný salát s tropickým nádechem: i dresink je božský

Zelný salát snad není třeba představovat. Tentokrát ho připravíme s tropickým nádechem, přidáme ananas a rozinky a podáváme se speciálním dresinkem.

Americký salát z kapusty, neboli coleslaw, se v posledních letech stal jedním z nejpopulárnějších salátů na světě. A není to náhoda, protože se skvěle hodí k pečenému masu, hamburgerům, ale i jako samostatné jídlo: je čerstvý, křupavý a připraví se během několika minut.

Nyní trochu ozvláštníme klasickou verzi tropickým akcentem – k křupavé zelenině přidáme trochu sladkého ananasu a rozinek. To vše doplňuje pikantní, mírně pikantní omáčka, která dělá toto jídlo opravdu výjimečným.

Americký zelný salát s tropickým nádechem: i dresink je božský
Americký zelný salát

Americký zelný salát s tropickým akcentem

Ingredience – na jednu porci

Na salát:

  • 320 g zelí
  • 3 mrkve
  • 240 g ananasu
  • 120 g rozinek
  • 1 paprika priatamin (podle chuti)

Na zálivku:

  • 3 lžíce hořčice
  • 0,8 dl jablečného octa
  • 0,8 dl olivového oleje
  • 1 lžíce nakrájeného jalapeño
  • 60 g zelené cibule
  • půl lžičky soli
  • čtvrt lžičky pepře
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Doba odležení: 60 minut

Příprava

Nejprve připravíme zálivku.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Chilli papričku umyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na jemno.

Do dobře uzavíratelné sklenice nalijte hořčici, jablečný ocet a olivový olej. Přidejte nakrájené chilli papričky, cibuli, sůl a pepř.

Sklenici uzavřete a důkladně protřepejte, dokud omáčka nezíská homogenní, hladkou konzistenci.

Připravte salát.

Očistěte a nastrouhejte zelí. Očistěte a nastrouhejte mrkev. Očistěte ananas a nakrájejte na kostky. Pokud používáte papriku pritamin, opláchněte ji a nakrájejte na tenké proužky.

Americký zelný salát s tropickým nádechem: i dresink je božský
Americký zelný salát

Do velké mísy dejte zelí, mrkev, ananas, podle chuti papriku a posypte rozinkami.

Nalijte připravenou omáčku a ingredience důkladně promíchejte.

Nechte 1 hodinu odležet, aby se chutě propojily.

Před podáváním ještě jednou promíchejte a podávejte.