Přeskočit na obsah

Jablečné palačinky podle tajného receptu babičky

Máte chuť na něco sladkého z pánve? Tak proč nezkusit tyto jablečné palačinky! Jsou velmi snadné na přípravu, chutnají skvěle jak teplé, tak studené a vytvoří opravdu příjemnou atmosféru u stolu.

  • Doba přípravy:30 min.
  • Úroveň: snadné

Ingredience

  • Počet osob
  • 250 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce (velikost M)
  • 30 g cukru
  • sůl
  • 2 jablka
  • citronová šťáva (podle chuti)
  • 4 lžíce másla
Jablečné palačinky podle tajného receptu babičky
Jablečné palačinky

Příprava

1 Ve velké míse smíchejte mouku, mléko, vejce, cukr a 1 špetku soli a ručním mixérem vyšlehejte do hladkého těsta. Nechte asi 10 minut odležet.

Další tip: Podle chuti můžete do těsta přidat 1 sáček vanilkového cukru nebo 1 čajovou lžičku skořice.

2 Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na čtvrtiny, odstraňte jádřinec a nakrájejte jablečné čtvrtiny na tenké plátky. Pokud chcete, pokapejte je trochou citronové šťávy, aby nezhnědly.

3 Na pánvi rozehřejte 1 lžíci másla nebo rostlinného oleje na každý palačinek. Na pánev dejte 1-2 naběračky těsta, na těsto položte 1/4 plátku jablka a pečte na středním ohni 2-3 minuty z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu. Zbývající lívance upečte stejným způsobem. Posypte moučkovým cukrem nebo moučkovým cukrem s skořicí podle chuti.

Nutriční hodnota

Na osobu

  • 563 kcal
  • 14 g bílkovin
  • 28 g tuku
  • 63 g sacharidů

Tip na velmi nadýchané jablečné lívance

Ti, kteří mají rádi své jablečné lívance krásné a nadýchané, oddělí vejce a nejprve připraví těsto na lívance pouze z žloutků. Poté vyšlehají bílky do sněhu a opatrně je přidají do těsta.

Nejlepší odrůdy jablek pro přípravu domácích jablečných lívanců

Pro jablečné palačinky se nejlépe hodí tvrdé a sladkokyselé odrůdy jablek:

  • Boskoop: Voňavé, mírně trpké a ideální pro sytou jablečnou chuť.
  • Elstar: Sladké, šťavnaté a s harmonickou rovnováhou sladkosti a kyselosti.
  • Jonagold: Sladké s jemnou, mírně kořeněnou příchutí.
  • Braeburn: Pevné konzistence a příjemně vyvážené sladkosti.

Pečení jablečných lívanců bez vajec

Nemáte doma vejce nebo se chcete obejít bez nich? Žádný problém, jablečné palačinky se povedou i bez nich! Připravte těsto podle popisu, nahraďte přibližně 100 ml mléka minerální vodou a nakonec ho opatrně zamíchejte do těsta. Tak budou vaše jablečné palačinky krásné a nadýchané.

Jablečné palačinky podle tajného receptu babičky
Jablečné palačinky

Připravte jablečné palačinky na plechu

Pokud připravujete jablečné palačinky pro celou rodinu, jejich příprava na plechu vám výrazně usnadní práci. Jeden plech vystačí pro 6–8 osob, proto byste měli odpovídajícím způsobem upravit množství těsta nebo použít menší plech. A takto na to:

  1. Vyložte plech papírem na pečení a potřete ho malým množstvím oleje.
  2. Na plech naneste těsto na palačinky, navrch položte plátky jablek a pečte v předehřáté troubě při teplotě 200 °C (horní/spodní ohřev) asi 20 minut.