Přeskočit na obsah

Rychlý chléb z fritézy s horkým vzduchem: jednoduchý recept bez kvasnic

Pečete chléb bez kvasnic a dlouhého čekání? S tímto rychlým chlebem z fritézy s horkým vzduchem je to možné – jednoduše, rychle a s bohatou chutí.

Fritéza s horkým vzduchem je můj oblíbený kuchyňský spotřebič. Vařím v ní téměř všechno. Peču v ní housky k snídani, vařím vejce, dusím maso a také peču koláče a chléb. Jedním z mých oblíbených receptů je jednoduchý chléb se sýrem z fritézy s horkým vzduchem. Nevyžaduje dlouhé kynutí a potěší vás zlatavě hnědou kůrkou a nadýchanou střídkou. Vyzkoušejte sami!

Tento chléb z horkovzdušné fritézy se peče 30 minut

V podstatě se jedná o rychlý chléb z horkovzdušné fritézy, který má své kořeny v Irsku. Tam se tento chléb bez kvasnic peče již po staletí. Vznikl z nutnosti: kvasnice byly těžko dostupné, ale lidé přesto chtěli mít každý den na stole čerstvý chléb.

Místo kvasnic se pro sodový chléb používá jedlá soda nebo kypřicí prášek a trochu kyseliny z podmáslí nebo jogurtu. Tyto dvě ingredience společně zajišťují dokonalé kynutí chleba.

Rychlý chléb z fritézy s horkým vzduchem: jednoduchý recept bez kvasnic
chléb

Do těsta na chléb z fritézy s horkým vzduchem se přidávají ovesné vločky, trochu rozmarýnu a pikantní sýr, například čedar. Tyto tři ingredience dodávají chlebu výraznou, pikantní chuť.

V Irsku pekaři tradičně vyřezávají do těsta kříž. Na jedné straně proto, aby se chléb upekl rovnoměrně, a na druhé straně z pověrčivosti, aby odradili zlé duchy. Můžete udělat totéž, ale já jsem se rozhodla udělat sluneční vzor.

Tento chléb velmi ráda jím k snídani, protože ráno dávám přednost něčemu vydatnému. Ale samozřejmě je stejně dobrý i po práci nebo s omáčkou, když k vám přijdou hosté.

Po zamíchání těsta se chléb peče půl hodiny v horkovzdušné fritéze. Než ho nakrojíte, nechte ho trochu vychladnout. Vůně, která se šíří po vaší kuchyni, je prostě božská, věřte mi.

Chléb z horkovzdušné fritézy

Doba přípravy 10 minut

Doba vaření 30 minut

Celková doba 40 minut

Porce 1 chléb

Ingredience

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g pšeničné mouky typu 405
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 150 ml podmáslí
  • 100 g sýra, např. čedaru + trochu na posypání
  • 1 čajová lžička olivového oleje
Rychlý chléb z fritézy s horkým vzduchem: jednoduchý recept bez kvasnic
chléb

Příprava

  • Smíchejte oba druhy mouky s ovesnými vločkami a práškem do pečiva ve velké míse. Přidejte jednu čajovou lžičku soli.
  • Rozmarýn natrhejte, nakrájejte na jemno a přidejte do směsi.
  • V moučné směsi vytvořte prohlubeň. V ní rozšlehejte vejce a přidejte mléko a podmáslí. Vše promíchejte vidličkou a postupně přidávejte mouku z okrajů. Těsto rovnoměrně promíchejte rukama.
  • Nakrájejte sýr na malé kostky a rovnoměrně ho promíchejte s těstem. Lehce si namažte ruce olejem a vytvarujte kulatý chléb o tloušťce asi 3 cm. Posypte ho ovesnými vločkami a malým množstvím nakrájeného sýra a opatrně je vtlačte do povrchu. Nakrájejte těsto do tvaru slunce.
  • Poté opatrně vložte bochník přímo do košíku fritézy nebo do formy na pečení chleba a pečte 30 minut při 180 °C, dokud nevykyne a nezhnědne. Zkontrolujte, zda je chléb hotový, poklepáním na spodní stranu – měl by znít dutě.
  • Nechte chléb z horkovzdušné fritézy trochu vychladnout na mřížce, než ho rozkrojíte.