Abyste si brambory mohli správně vychutnat, je třeba se vyvarovat určitých chyb.
Nejoblíbenější přílohou jsou brambory. Jsou však chutné pouze v případě, že jsou správně připravené.

1. chyba: vaření brambor v teplé vodě
Z hlediska úspory energie se názory liší na to, zda je lepší vařit brambory v teplé nebo studené vodě. Správné je vařit je ve studené vodě: „Brambory by se měly vařit ve studené vodě. Tak se uvaří rychleji a budou mít rovnoměrnější konzistenci.“ Brambory se uvaří rovnoměrně pouze v případě, že se voda zahřívá postupně a může do nich proniknout.
2. Chyba: vaření celých brambor
Pokud spěcháte, můžete brambory rychle vložit do hrnce celé. To je chyba při vaření, protože brambory potřebují více času, aby se správně uvařily. U brambor ve slupce to není možné, ale u vařených brambor můžete ušetřit energii a čas, pokud je nakrájíte na čtvrtiny.
„Pokud brambory před vařením nakrájíte na kousky, dávejte pozor, aby byly stejně velké. Pokud jsou některé kousky velmi malé a jiné relativně velké, bude se doba vaření lišit. Výsledkem budou na talíři příliš měkké i příliš tvrdé kousky brambor.“

3. Chyba: brambory se příliš dlouho udržují v teple
Po uvaření by se brambory měly rychle spotřebovat. Pokud přílohu udržujete v teple příliš dlouho, podporuje to růst bakterií. Kromě toho při příliš dlouhém skladování v teple brambory ztrácejí živiny a chuťové vlastnosti.
Můžete je zabalit do deky a nechat hodinu v posteli, ale déle je skladovat byste neměli.