Přeskočit na obsah

Myšák je jen začátek. Nový objev šokuje milovníky čokolády.

  • dieta

Nová studie vyvolává znepokojení: některé kakaové výrobky, včetně těch organických, obsahují těžké kovy v koncentracích překračujících bezpečnostní normy. Vědci z George Washington University uvedli, které výrobky mohou představovat skutečné nebezpečí pro zdraví.

Vědci dospěli k těmto závěrům po analýze 72 vzorků kakaových výrobků , včetně tmavé čokolády, prodávaných v  obchodech. Jejich složení analyzovali po dobu osmi let (analýzy se prováděly každé dva roky). Vědci testovali produkty na přítomnost těžkých kovů, které v určitých koncentracích představují vážné riziko pro zdraví: olovo a kadmium, stejně jako arsen .

Myšák je jen začátek. Nový objev šokuje milovníky čokolády.

Získané hodnoty porovnali s maximálními přípustnými koncentracemi těžkých kovů a jejich sloučenin.

Podle jejich údajů bylo překročení maximální přípustné dávky olova zaznamenáno u 43 % zkoumaných výrobků, kadmia u 35 %. Překročení maximální přípustné dávky aranu nebylo zaznamenáno.

Zajímavé je, že v produktech označených jako organické byla koncentrace olova a kadmia vyšší než v anorganických produktech.

Pro průměrného spotřebitele není konzumace jedné porce kakaových výrobků nutně rizikem pro zdraví. Konzumace několika porcí nebo současná konzumace různých výrobků, které mohou obsahovat těžké kovy, však může vést k překročení maximální přípustné dávky.

Skupina potravin s potenciálně vysokým obsahem olova zahrnuje produkty živočišného původu, které bioakumulují těžké kovy (například korýši nebo některé vedlejší produkty ), jakož i potraviny a rostlinné doplňky získané ze znečištěných půd a/nebo dovážené ze zemí, kde jsou normy a pravidla méně přísná, například z Číny, Nigérie, Indie, Egypt .

Myšák je jen začátek. Nový objev šokuje milovníky čokolády.

Pokud jde o riziko překročení bezpečné dávky kadmia, obavy vyvstávají při konzumaci některých mořských řas, zejména hidžiki.

Spotřebitelé by měli vzít v úvahu možné riziko kumulativního účinku, zejména při konzumaci kakaových výrobků s označením „bio“, protože mohou obsahovat vyšší koncentrace těžkých kovů. Jedna porce hořké čokolády obsahuje asi 28 gramů. Toto množství je považováno za prospěšné pro zdraví, včetně kardiovaskulárního systému, kognitivních funkcí a snížení chronického zánětu.