Přeskočit na obsah

Pokud brambory zmrazíte tímto způsobem, budou i po rozmrazení ideální.

Mražení zeleniny a ovoce je praktické, protože tak budete mít vždy po ruce ideální ingredience pro nejrůznější pokrmy. Mnozí se toho bojí, ale brambory se dají dobře mrazit, hlavní je dodržet některé detaily. Ukážeme vám, jak brambory zachovají svou chuť a čerstvost i po zmrazení.

Brambory jsou základní a univerzální ingrediencí v kuchyni. Čerstvé se mohou skladovat několik měsíců na chladném a tmavém místě, například ve spíži nebo ve sklepě, ale pokud je uvaříte, v lednici se mohou skladovat maximálně čtyři dny. Naopak správně zmrazené brambory si zachovají své vlastnosti až jeden rok. Zmrazení nejen prodlužuje dobu skladování, ale také pomáhá šetřit čas a energii v kuchyni, ať už jde o každodenní snídaně nebo slavnostní večeře.

Pokud brambory zmrazíte tímto způsobem, budou i po rozmrazení ideální.
brambory zmrazíte

Základy zmrazování brambor

Před zmrazením je vždy nutné brambory uvařit. Vysoký obsah vody v syrových bramborách se mění na ledové krystaly, které po rozmrazení mohou vést k vzniku kašovité, zrnité konzistence. Zmrazit lze všechny odrůdy brambor, ale je třeba je vybírat podle způsobu použití a odrůdy.

1. Takto zmrazujte bramborovou kaši

Při zmrazování bramborové kaše máme snadný úkol: máslo a smetana obalují molekuly škrobu, takže i po rozmrazení získáme hladkou, sametovou konzistenci.

Proces zmrazování:

  1. Připravte kaši s o něco větším množstvím tekutiny, než je obvyklé.
  2. Nechte ji úplně vychladnout a poté ji lžící rozdělte na malé porce na plech vyložený papírem na pečení.
  3. Zmrazte na několik hodin nebo přes noc, dokud neztuhne.
  4. Přeneste do velkého mrazicího sáčku a označte štítkem.

Ohřívání: Nechte ho rozmrazit v lednici a poté ohřejte.

2. Zmrazování brambor na pečení a smažení

Při zmrazování brambor na pečení blanšírování zafixuje škrob a zmrazení vytvoří na povrchu drobné prasklinky. Díky tomu budou brambory při pečení křupavější a uvnitř zůstanou měkké.

Proces zmrazování:

  1. Nakrájejte brambory na kostky nebo proužky.
  2. Blanšírujte je ve vroucí vodě a poté ochlaďte v ledové vodě.
  3. Osušte je a rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Zmrazte je a poté přeložte do mrazicího sáčku.

Ohřívání: Pečte nebo smažte přímo v zmrazeném stavu.

3. Jídla na bázi strouhaných brambor

Při zmrazování brambor určených k pečení, bramboráků a langoší blanšírování zachovává strukturu a sušení zabraňuje tvorbě hrudek a slizovitosti.

Proces zmrazování:

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte.
  2. Krátce blanšírujte a ochlaďte v ledové vodě.
  3. Vysušte, rozložte na plech a zmrazte.
  4. Přeneste do mrazicího sáčku.

Ohřívání: Pečte v zmrazeném stavu.

Pokud brambory zmrazíte tímto způsobem, budou i po rozmrazení ideální.
brambory zmrazíte

4. Mražení polévek a omáček

V případě polévek, ragú a omáček pomáhá brambor zachovat krémovou konzistenci po rozmrazení. V polévkách s kousky nebo pyré zůstává brambor měkký, aniž by se rozpadal.

Proces mražení:

  1. Připravte polévku nebo ragú podle receptu.
  2. Nechte úplně vychladnout, rozlijte do misek a přikryjte víkem.
  3. Zmrazte.

Ohřev: Před konzumací rozmrazte v lednici a poté ohřejte.

Praktické tipy pro zmrazování

Pokud vám zbyly brambory, nenechte je přijít nazmar:

  • Očistěte brambory a nakrájejte je, pokud je to nutné.
  • Blanšírujte je a poté ochlaďte v ledové vodě.
  • Osušte je, rozložte v jedné vrstvě na plechu a zmrazte.
  • Zabalte do sáčku, označte a jsou připraveny k dalšímu použití.