Dýně po hasselbacku – efektní a chutné jídlo, které zvládnou i začínající kuchaři.
Tato technika se obvykle používá pro brambory, ale stojí za to ji vyzkoušet i na chlebu, mase a dýni. Tato technika spočívá v tom, že vybranou ingredienci je třeba hustě a hluboce naříznout a do vzniklých kapes lze vložit zajímavou náplň: doporučujeme pokapat kořeněným olejem a na konci pečení přidat sýr feta.

Můžete také
Kdy přidat sýr na dýni, je na vás, doporučuji během posledních 10 minut pečení, ale stačí ho posypat při podávání. A pokud už sýr, pak místo fety můžete použít kozí sýr, parmazán nebo dokonce uzený sýr. Dýni připravené metodou Hasselback se hodí spíše sladší aroma, zkuste ji při podávání pokapat medem a posypat vlašskými ořechy.
Dýně po hasselbacku s fetou
Ingredience -+ na porci
- 1 střední dýně
- 6 lžic olivového oleje
- 3 stroužky česneku (nastrouhané)
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička mletého bílého pepře
- 1 čajová lžička tymiánu
- 1 čajová lžička rozmarýnu
- 200 g fety
- Doba přípravy: 40 minut
- Doba vaření: 20 minut

Příprava
Očistěte dýni, rozkrojte ji na polovinu a odstraňte semínka. Položte ji na prkénko, podložte po stranách dřevěnou lžící a ostrým nožem proveďte hluboké řezy.
Smíchejte olej s česnekem, solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem. Tuto směs natřete na dýni (včetně kapes) a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 30–40 minut, dokud dýně nezíská krásnou zlatohnědou barvu. Během posledních 10 minut pečení posypte dýni sýrem feta a pečte ještě chvíli, aby se sýr trochu roztavil.
Hotové jídlo podávejte s čerstvými, jemně nasekanými bylinkami (může to být petržel, česnek, jiné bylinky nebo směs několika bylinek).