Přeskočit na obsah

Toto maso je zdravější než krůtí. Kupujeme ho zřídka, ale je velmi chutné na kotlety.

Zdravá strava by měla být především vyvážená. Není třeba se vzdávat sladkostí nebo masa, pokud je konzumujete v přiměřeném množství. Při přípravě tradičních kotlet můžete vepřové maso nahradit telecím. Je mnohem zdravější a pokrmy z ní jsou mnohem chutnější než tradiční kotlety ze vepřového masa.

  • Toto maso je mnohem zdravější než krůtí maso.
  • Obsahuje mnoho složek, které pomáhají našemu organismu.
  • Kotlety z něj jsou mnohem lepší než tradiční kotlety ze vepřového masa.Toto maso je zdravější než krůtí. Kupujeme ho zřídka, ale je velmi chutné na kotlety.

Není žádným tajemstvím, že klíčem k udržení optimálního stavu našeho organismu je fyzická aktivita, spánková hygiena a zdravá výživa. Ta by měla být především vyvážená. Bohatá na živiny a minerály. To neznamená, že je třeba se vzdát některých potravin. Méně hodnotné lze nahradit zdravějšími alternativami.

Toto maso je zdravější než krůtí, ale Češi ho nejí

Toto maso je zdravější než krůtí a snadno nahradí tradiční vepřové kotlety. Jedná se o telecí maso, které se získává z telat mladších 2 měsíců. V tomto věku se v těle zvířat ještě nevyskytují mezisvalové vrstvy tuku, které se vyskytují ve vepřovém nebo hovězím mase, což je činí mnohem méně kalorickým masem.

Kolik kalorií je v 100 g telecího masa? 100 g telecího masa obsahuje 120 až 170 kcal. Hodnoty se liší v závislosti na zvolené části masa a obsahují mnoho živin a minerálů nezbytných pro správné fungování našeho organismu.

Telecí maso – vlastnosti

Telecí maso je především mimořádně cenným zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro budování a obnovu tkání našeho organismu. Jaké další vlastnosti má telecí maso? Jeho pravidelná konzumace může přispět k těmto výhodám:

  • podpora imunitního systému – je podporován selenem a zinkem obsaženými v mase;
  • podpora nervového systému – vitamíny skupiny B obsažené v mase hrají klíčovou roli ve fungování nervového systému;
  • zlepšení stavu vlasů a pokožky – telecí maso obsahuje mnoho živin, které příznivě ovlivňují stav pokožky a vlasů.

Ale to není vše. Telecí maso také obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které dodatečně podporují náš organismus. Díky nim může telecí maso působit protizánětlivě a protizánětlivě. Proto stojí za to zařadit maso do jídelníčku a připravit z něj například kotlety.

Toto maso je zdravější než krůtí. Kupujeme ho zřídka, ale je velmi chutné na kotlety.

Telecí karbanátky – recept

Ingredience:

  • 500 g telecího masa;
  • 100 g rozpuštěného másla;
  • 1 vejce;
  • 100 g mouky;
  • 100 g strouhanky;
  • sůl a pepř.

Příprava:

  • telecí maso důkladně omyjte, osušte a poté rozdělte na karbanátky;
  • Maso lehce naklepeme, posypeme solí a pepřem z obou stran a poté kotlety potřeme.
  • Maso obalíme postupně v mouce, vejci a strouhance.
  • Smažíme na rozpáleném másle dozlatova.