Přeskočit na obsah

Jak připravit barevné těsto doma: řekneme vám, jak to dělají Italové.

Příprava domácího těsta dnes není nic složitého, ale to, jak mu dodat krásnou barvu, se již považuje téměř za umění. U nás se dozvíte, jakými technikami Italové barví těsto již několik století.

V očích Italů je těsto jako plátno, které lze barvit, malovat a z něhož lze tvarovat formy a vzory.

Pro ně je to tradice předávaná z generace na generaci. A jak lze těsto obarvit? Ukážeme vám nejzákladnější rostliny, zeleninu a ingredience, které lze použít jako barviva.

Tajné bylinky

Napadlo by vás, že díky experimentování italských kuchařů lze k barvení těsta použít bylinky jako kopřiva, bazalka nebo petržel? Kromě jasné barvy také mění chuť těsta: dělají ho sytější a aromatičtější.

Jak připravit barevné těsto doma: řekneme vám, jak to dělají Italové.
barevné těsto

Žluté těstoviny

Chcete-li obarvit těstoviny na žluto, budete potřebovat něco opravdu silného, možná právě šafrán. Použití šafránu je jedním z nejstarších způsobů barvení těstovin, které jim dodává téměř zlatožlutou barvu.

Na ostrově Sardinie se takzvané malloreddu – nebo gnocchetti, jinak řečeno pruhované těstoviny ve tvaru mušle – často připravují se šafránem, který jim dodává žlutou barvu.

Zelená pasta

Druhým nejoblíbenějším a tradičním barvivem po šafránu je špenát, který pastě dodává krásný zelený odstín. Zelená pasta s vejcem je hlavní ingrediencí pokrmů, jako je lasagne po boloňsku.

Toto jídlo, které se stalo kultovním v Bologni, se vyznačuje tím, že i listy lasagne mají zelenou barvu. Zajímavé je, že v Itálii je lasagne po bolognese oficiálně známá jako jídlo, ve kterém jsou listy těsta vyrobeny výhradně ze zeleného těsta, a ne z běžného vaječného těsta, které se prodává v obchodech.

Červená pasta

Aby byla pasta červená, nejviditelnějším barvivem může být řepa, ale velmi oblíbená je také rajčatová pasta. Samozřejmě, barva hotového těsta bude o něco bledší, protože při hnětení se barva stává méně sytou, ale přiznejme si, že růžové těsto obarvené řepou nebo oranžové těsto obarvené rajčaty dodávají pokrmům opravdu neobyčejný šarm.

Oranžové těsto

Tajemství oranžového těsta spočívá v dýni a mrkvi. Čím sytější je oranžová barva dužiny dýně, tím intenzivnější bude barva těsta.

Hnědé těsto

Hnědé těsto se často nazývá čokoládové těsto. Samozřejmě si nemusíte představovat tabulku čokolády, stačí jen trochu kakaového prášku. Pokud chcete připravit hnědé těsto, budete potřebovat 2 vejce, lžičku soli, 20 g kakaového prášku a 180 g mouky „00“.

Černé těsto

Černé těsto je velmi populární v Itálii, zejména v jižních regionech. Pochází ze Sicílie a k jeho přípravě se používá barvivo z kalamárů. Zatímco Italové obvykle připravují těsto s barvivem získaným z čerstvých kalamárů, které lze koupit ve většině místních rybích obchodech, u nás je možné jej zakoupit hlavně v kulinářských obchodech.

Tip na přípravu těsta

Při přípravě barevného těsta s vejci je důležité, aby těsto nebylo vlhké. To znamená, že přidané barvivo, zejména pokud používáte pyré ze zeleniny, jako je špenát, řepa nebo dýně, by nemělo být tekuté. Pokud je to možné, před zahájením přípravy je třeba barvivo vymačkat nebo přidat do těsta méně, jinak těsto nebude suché, ale lepkavé a slizké.

Jak připravit barevné těsto doma: řekneme vám, jak to dělají Italové.
barevné těsto

Těsto s přídavkem řepy

Ingredience pro 4 osoby

  • 200 g řepy
  • 1 lžička olivového oleje
  • 320 g mouky (00)
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba přípravy: 1 hodina 10 minut
  • Doba odpočinku: 30 minut

Příprava

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Řepu umyjte, osušte a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte malým množstvím olivového oleje. Zakryjte alobalem a vložte do trouby na přibližně 1 hodinu nebo dokud se vidlička nebude snadno zapichovat do dužiny.

Když je řepa hotová, oloupejte ji, dokud je ještě horká, nakrájejte na 4 části a odložte, aby vychladla.

Až vychladne, rozmixujte ji v mixéru na pyré.

V misce smíchejte mouku se solí a uprostřed vytvořte prohlubeň. Rozšlehejte vejce a přidejte řepové pyré. Začněte míchat mokré a suché ingredience a jakmile se těsto začne spojovat, hnětejte ho na čisté pracovní ploše po dobu 10 minut, dokud nebude pružné. Pokud to není nutné, nepřidávejte příliš mnoho mouky.

Těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte do chladničky alespoň na půl hodiny.

Poté pomocí stroje na přípravu těsta vytvarujte nebo vyválejte těsto a pomocí ostrého nože z něj nakrájejte těsto podle svého vkusu.