Zapomeňte na cukr – veškerá sladkost tohoto sytého nápoje pochází z přírodního cukru obsaženého v datlích a mléce (a trošku také ve vanilkovém extraktu).

Ingredience
- 4 šálky mléka se sníženým obsahem tuku
- 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
- 6 velkých datlí bez pecek, nakrájených
- 2 čajové lžičky čistého vanilkového extraktu
- Sůl
- Neslazená šlehačka a mletá skořice na ozdobu (podle chuti)
Postup
- Smíchejte mléko, kakaový prášek, datle, vanilku a špetku soli v středně velkém hrnci. Zahřívejte směs na středním ohni a často míchejte, dokud nebude horká a nezačne se z ní uvolňovat pára. Pokračujte v vaření, aniž byste směs přivedli k varu, aby datle změkly, ještě dalších 5 minut.
- Nechte směs vychladnout asi 5 minut, poté ji přelijte do mixéru a opatrně, aby se nepopálila horkou tekutinou, mixujte, dokud nevznikne homogenní hmota. Směs můžete přecedit, abyste odstranili malé kousky datlí, které se nerozmixovaly.
- Rozlijte do šálků a přidejte šlehačku a špetku skořice, pokud ji používáte.

Pokud mícháte horkou tekutinu, nechte ji nejprve pět minut vychladnout a poté ji přelijte do mixéru, který naplňte pouze do poloviny. Mixér zakryjte víkem a jeden roh nechte otevřený. Víko zakryjte kuchyňskou utěrkou, aby se tekutina nerozstříkla, a mixujte, dokud nevznikne homogenní hmota.