Dýňový koláč je hvězdou podzimní sezóny. Na křupavé těsto se nanese medově sladká dýňová náplň a vše se ozdobí nasekanými ořechy. Pokud máte doma dýni, připravte z ní božský koláč. Ve videu vám ukážeme recept na dýňový koláč.
Na podzim není nic lepšího než upéct dýni, jejíž kořeněná a sladká vůně naplní celý byt. Dýně sama o sobě je chutnou pochoutkou, ale může být také hlavní ingrediencí základních pokrmů a hlavním prvkem pečiva. Dýni lze přidat do muffinů, do smíšeného pečiva, lze z ní připravit krémovou polévku, pastu, ale opravdu vynikající je dýňový koláč. Krém je kořeněný a sladký, těsto jemné a křupavé. Tato kombinace je tak opojná, že je nemožné zastavit se u jednoho kousku.
K dýni se skvěle hodí koření z perníčků, proto do krému můžete přidat skořici, muškátový oříšek, mleté hřebíčky, zázvor a dokonce i růžový pepř. Neměli byste to však přehánět, protože se jedná o silná, intenzivní koření, která v nejhorším případě mohou krému dodat hořkou chuť. Pokud je však použijete jen špetku, výsledkem bude vynikající koláč. Při zdobení můžete popustit uzdu fantazii: můžete použít pražené ořechy nebo ořechy nasekané nožem a také upéct lístky z těsta, abyste dosáhli ještě dokonalejšího podzimního efektu.

Zde je recept na dýňový koláč ve videu!
Ingredience (na koláč o průměru 24 cm):
Na těsto:
- 250 g mouky
- 150 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1/2 nastrouhané pomerančové kůry
- sůl
- 1 vejce
Na náplň:
- 400 g dýně
- 50 g moučkového cukru
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 špetka mletého hřebíčku
- 1 čajová lžička vanilkového aroma
- ½ nastrouhané pomerančové kůry
- 3 vejce
- 1 špetka soli
- 1 dl šlehačky

Příprava:
- Dýni upečeme v troubě.
- Pro přípravu dýňového koláče dáme mouku, nakrájené studené máslo a moučkový cukr do kuchyňského robota. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče a špetku soli, poté vše promícháme. Poté přidáme celá vejce a vypracujeme těsto. Vytvoříme z něj kuličky, zabalíme do fólie a necháme v lednici.
- Pečenou dýni očistíme a dáme do mísy. Přidáme moučkový cukr, skořici, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček a vanilkovou esenci. Přidáme také nastrouhanou pomerančovou kůru, tři žloutky a špetku soli. Vše důkladně promícháme. Pokud dýně není dostatečně sladká, přidáme ještě moučkový cukr a 100 ml šlehačky a důkladně promícháme.
- Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do dýňové směsi.
- Těsto rozválíme na lehce pomoučené ploše a vyložíme do formy na koláč. Odřízneme přečnívající okraje a zbývající těsto znovu promícháme, necháme vychladnout a použijeme na ozdobu. Prsty několikrát propíchněte dno těsta, aby vznikly malé prohlubně.
- Na syrové těsto rozložte náplň a vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů na nejnižší rošt, kde pečte s horním a spodním ohřevem. Pečte 50-60 minut, dokud náplň neztuhne.
- Po vychladnutí ozdobte listy vyříznutými ze zbytků těsta a nasekanými ořechy.