Domácí borůvkový džem, který potěší oko, je skutečným pokladem a lze jej připravit mnoha způsoby a obohatit.
Doporučujeme jej smíchat do homogenní konzistence, ale můžete jej připravit i s kousky. Jednoduchý, ale zároveň výjimečný, je vynikající volbou pro různé pečivo a lze jej podávat také s sýrem.

Hrajte si s chutěmi
Borůvkový džem lze dobře dochutit, v receptu se používá vyškrábané semínko vanilkového lusku, ale místo něj můžete použít skořici, zázvor nebo nastrouhanou pomerančovou kůru. Pro zvláštní efekt, zejména pokud chcete borůvkový džem podávat například k pečenému sýru nebo pečenému masu, přidejte do něj špetku mletého pepře, rozmarýnu nebo tymiánu.
Domácí borůvkový džem
Ingredience -+ na 1 litr
- 2 kg borůvek
- 500 g cukru
- šťáva z 1 citronu
- 2 vanilkové lusky
- 1 balení zahušťovadla na džem
- Doba přípravy: 35 minut
- Doba vaření: 10 minut

Příprava
Borůvky umyjte a vložte do hrnce. Přidejte cukr a vařte na mírném ohni, dokud se nezkaramelizuje.
Poté přidejte citronovou šťávu a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku.
Když bobule pustí šťávu, rozmixujte je do hladka a přidejte zahušťovadlo na džem. Přiveďte k varu, poté odstavte z ohně a rozlijte do čistých sklenic.
Uzavřené sklenice nechte vychladnout na suchém místě.