Přeskočit na obsah

Domácí borůvkový džem: sladký hřích

Domácí borůvkový džem, který potěší oko, je skutečným pokladem a lze jej připravit mnoha způsoby a obohatit.

Doporučujeme jej smíchat do homogenní konzistence, ale můžete jej připravit i s kousky. Jednoduchý, ale zároveň výjimečný, je vynikající volbou pro různé pečivo a lze jej podávat také s sýrem.

Domácí borůvkový džem: sladký hřích
borůvkový džem

Hrajte si s chutěmi

Borůvkový džem lze dobře dochutit, v receptu se používá vyškrábané semínko vanilkového lusku, ale místo něj můžete použít skořici, zázvor nebo nastrouhanou pomerančovou kůru. Pro zvláštní efekt, zejména pokud chcete borůvkový džem podávat například k pečenému sýru nebo pečenému masu, přidejte do něj špetku mletého pepře, rozmarýnu nebo tymiánu.

Domácí borůvkový džem

Ingredience -+ na 1 litr

  • 2 kg borůvek
  • 500 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 vanilkové lusky
  • 1 balení zahušťovadla na džem
  • Doba přípravy: 35 minut
  • Doba vaření: 10 minut
Domácí borůvkový džem: sladký hřích
borůvkový džem

Příprava

Borůvky umyjte a vložte do hrnce. Přidejte cukr a vařte na mírném ohni, dokud se nezkaramelizuje.

Poté přidejte citronovou šťávu a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku.

Když bobule pustí šťávu, rozmixujte je do hladka a přidejte zahušťovadlo na džem. Přiveďte k varu, poté odstavte z ohně a rozlijte do čistých sklenic.

Uzavřené sklenice nechte vychladnout na suchém místě.