Nadcházející podzim nabízí skvělé příležitosti vychutnat si voňavá jídla a dezerty s vůní jablek a skořice. Mini jablečné koláčky si můžete připravit i k snídani. Jsou sladké, syté a plné živin.
Mini jablečné koláčky z pánve – nápad na zdravou sladkou snídani
Vejce k snídani jsou vždy dobrý nápad. Žloutky obsahují komplex vitamínů a mastných kyselin, bílky pak sadu aminokyselin, což dohromady poskytuje solidní dávku energie potřebnou na celý den. Skvělou alternativou k tradičním míchaným vejcím nebo volským okem jsou nadýchané omelety, které lze připravit jak se slanými, tak se sladkými přísadami. Na podzim se neobejdete bez varianty s jablky a skořicí.
Fit omelety s polbovou moukou
Ačkoli omelety lze připravit i z pouhých vajec, přidání polbové mouky zlepší konzistenci těsta a zvýší nutriční hodnotu snídaně. Je to proto, že obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A, E a K, stejně jako minerály, jako je hořčík, železo, fosfor a draslík. Je také bohatá na vlákninu, která zlepšuje peristaltiku střev.
Tato mouka se dobře hodí k vejcím, protože může přispívat ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Kromě toho obsahuje rodanid, což je přírodní antibiotikum, díky kterému posiluje imunitu organismu a snižuje riziko podzimních infekcí. Je však třeba mít na paměti, že polbová mouka, stejně jako pšeničná, obsahuje lepek, a proto ji nemohou konzumovat lidé s celiakií.
Recept na mini jablečný koláč z pánve
Z uvedených ingrediencí můžete připravit talíř malých omelet s jablky pro jednu osobu.
Ingredience:
- 1 jablko,
- špetka skořice,
- 2 vejce,
- 2 lžíce polbové mouky,
- půl lžičky prášku do pečiva,
- špetka soli,
- olej na smažení,
- med nebo javorový sirup na polévání.
Způsob přípravy:
- Oloupejte jablko, odstraňte jádřinec a nakrájejte ovoce na kostičky. Přesuňte do misky a smíchejte se skořicí.
- V druhé misce rozšlehejte vejce do velmi nadýchané hmoty (asi 10 minut šlehání). Smíchejte lžící s polibovou moukou a kypřicím práškem, přidejte špetku soli. Přidejte jablka do hmoty.
- Rozpalte pánev s malým množstvím oleje. Lžící nakládejte malé placky a smažte je do zlatova z obou stran.
- Před podáváním je polijte medem nebo javorovým sirupem.