Přeskočit na obsah

Vezmu 2 vejce a jablko. Za čtvrt hodiny mám hotovou celou hromadu mini jablečných koláčků z pánve

Nadcházející podzim nabízí skvělé příležitosti vychutnat si voňavá jídla a dezerty s vůní jablek a skořice. Mini jablečné koláčky si můžete připravit i k snídani. Jsou sladké, syté a plné živin.

Mini jablečné koláčky z pánve – nápad na zdravou sladkou snídani

Vejce k snídani jsou vždy dobrý nápad. Žloutky obsahují komplex vitamínů a mastných kyselin, bílky pak sadu aminokyselin, což dohromady poskytuje solidní dávku energie potřebnou na celý den. Skvělou alternativou k tradičním míchaným vejcím nebo volským okem jsou nadýchané omelety, které lze připravit jak se slanými, tak se sladkými přísadami. Na podzim se neobejdete bez varianty s jablky a skořicí.

Vezmu 2 vejce a jablko. Za čtvrt hodiny mám hotovou celou hromadu mini jablečných koláčků z pánve

Fit omelety s polbovou moukou

Ačkoli omelety lze připravit i z pouhých vajec, přidání polbové mouky zlepší konzistenci těsta a zvýší nutriční hodnotu snídaně. Je to proto, že obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A, E a K, stejně jako minerály, jako je hořčík, železo, fosfor a draslík. Je také bohatá na vlákninu, která zlepšuje peristaltiku střev.

Tato mouka se dobře hodí k vejcím, protože může přispívat ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Kromě toho obsahuje rodanid, což je přírodní antibiotikum, díky kterému posiluje imunitu organismu a snižuje riziko podzimních infekcí. Je však třeba mít na paměti, že polbová mouka, stejně jako pšeničná, obsahuje lepek, a proto ji nemohou konzumovat lidé s celiakií.

Recept na mini jablečný koláč z pánve

Z uvedených ingrediencí můžete připravit talíř malých omelet s jablky pro jednu osobu.

Ingredience:

  • 1 jablko,
  • špetka skořice,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce polbové mouky,
  • půl lžičky prášku do pečiva,
  • špetka soli,
  • olej na smažení,
  • med nebo javorový sirup na polévání.

Vezmu 2 vejce a jablko. Za čtvrt hodiny mám hotovou celou hromadu mini jablečných koláčků z pánve

Způsob přípravy:

  1. Oloupejte jablko, odstraňte jádřinec a nakrájejte ovoce na kostičky. Přesuňte do misky a smíchejte se skořicí.
  2. V druhé misce rozšlehejte vejce do velmi nadýchané hmoty (asi 10 minut šlehání). Smíchejte lžící s polibovou moukou a kypřicím práškem, přidejte špetku soli. Přidejte jablka do hmoty.
  3. Rozpalte pánev s malým množstvím oleje. Lžící nakládejte malé placky a smažte je do zlatova z obou stran.
  4. Před podáváním je polijte medem nebo javorovým sirupem.