Přeskočit na obsah

Zdravé a bez cukru: recept na jednoduchý, chutný a snadno připravitelný ovesný koláč

K výhodám ovsa se zde přidává ještě jedna výživová výhoda: absence rafinovaného cukru, protože koláč je oslazený ovocem.

Víme, že i když můžeme připravit zdravější verze tradičních receptů na pečení, neznamená to, že je můžeme konzumovat v nadměrném množství nebo je zařadit jako běžnou součást stravy. Běžné (sladké) alternativy k snídani, dezertu nebo svačině by měly být ty, které všichni dobře známe: čerstvé ovoce, cereálie, semínka, přírodní jogurty, nápoje a rostlinné jogurty bez přidaného cukru…

Zdravější verze sladkostí, jako jsou dorty, by proto měly být konzumovány pouze příležitostně. Je však pravda, že mohou být dobrou volbou, když máte chuť na něco sladkého, ale bez přidaných kalorií a cukru. Pokud je to váš cíl, podívejte se na tento ovesný dort, který vám dnes představujeme.

Zdravé a bez cukru: recept na jednoduchý, chutný a snadno připravitelný ovesný koláč
ovesný koláč

OVOCE MÍSTO RAFINOVANÉHO CUKRU

Místo tradičního rafinovaného cukru použijeme banány, které dodají sladkost. K tomu se přidávají vlastnosti ovesných vloček (dodávají vlákninu, bílkoviny, mají vysokou sytivost…) a přírodního jogurtu (vysoce kvalitní bílkoviny). Kromě toho, pokud si vyberete jednu z variant, které uvádíme na konci, uvidíte, že se jedná o velmi univerzální recept, do kterého můžete přidat další výživné ingredience, jako je kakao, ořechy…

ZDRAVÝ OVESNÝ A BANÁNOVÝ DORT

Ingredience

2 velké zralé banány nebo 3 malé banány

3 vejce

180 g ovesných vloček (mleté vločky nebo ovesná mouka)

75 g přírodního jogurtu

1 čajová lžička skořice

6 g prášku do pečiva

30–40 g ovesných vloček na ozdobu

Špetka soli

Příprava

-Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem nebo lehce potřete olejem.

-Rozmixujte banány na hladké pyré.

-Rozšlehejte vejce a přidejte jogurt, skořici a banánové pyré. Dobře promíchejte.

– Smíchejte suché ingredience: mleté ovesné vločky, prášek do pečiva a sůl.

– Postupně přidávejte suché ingredience k mokrým a míchejte špachtlí, dokud nevznikne hladké těsto.

– Těsto nalijte na plech a uhlaďte povrch.

– Posypte ovesnými vločkami.

– Pečte asi 30 minut. Opatrně zkontrolujte připravenost špejlí (špejle by měla být čistá nebo s vlhkými drobky, ale bez tekutého těsta). Pokud není, nechte ještě několik minut v troubě.

– Nechte vychladnout, než nakrájíte na porce.

Zdravé a bez cukru: recept na jednoduchý, chutný a snadno připravitelný ovesný koláč
ovesný koláč

MOŽNÉ VARIANTY DORTU:

  • Nahraďte banán jiným ovocem. Například nahrubo nastrouhaným jablkem nebo červeným ovocem (jahody, borůvky, maliny…).
  • Čokoládová varianta. Z 180 gramů ovesné mouky můžete odejmout 30 gramů a přidat 30 gramů kakaového prášku. Do směsi můžete také přidat hrst čokoládových chipsů z hořké čokolády.

Alternativní druhy mouky. Místo ovesné mouky můžete použít jiné druhy mouky. Například můžete použít polovinu ovesné mouky a polovinu mandlové mouky pro jemnější výsledek. Nebo celozrnnou mouku pro rustikálnější výsledek.

Přidejte ořechy. Do směsi můžete přidat hrst nasekaných ořechů (vlašské ořechy, mandle, lesní ořechy…) pro dodatečnou chuť a křupavou texturu.

Další koření a aromatické přísady. Kromě skořice (nebo místo ní) můžete přidat trochu muškátového oříšku, kardamomu, vanilkové esence, mandlové esence…

Poleva. Po upečení můžete dort nechat tak, jak je, nebo ho pokrýt malým množstvím čerstvého ovoce (plátky banánu, borůvky, maliny…). Další možnost: pokrýt malým množstvím arašídového krému.