V sobotu se budeme cítit jako obyvatelé krásného hlavního města Toskánska, tedy Florencie. Jednou z místních specialit je hustá, velmi aromatická polévka se zeleninou. Na sobotu doporučujeme ribollitu. Mnoho věcí naznačuje, že před staletími si tuto polévku pochutnávali mocní vládci Florencie, Mediciové.
Italové také jedí polévky. Samozřejmě ne tak často jako Poláci a v jejich kulinářském repertoáru jich není tolik jako u nás. Mohou se však pochlubit několika opravdu chutnými polévkami. Jednou z nich je toskánská ribollita.
Levný a zdravý oběd pro rodinu
Ribollita, tedy znovu uvařená nebo jednoduše ohřátá. Tato polévka je chutnější, když se vaří dlouho, pak získá sytou chuť. To však neznamená, že není chutná hned po uvaření. Jedná se o pokrm toskánské vesnice, připravený z toho, co vyrostlo na poli a na zahradě. Jedli Medici takovou polévku? Určitě ne na rafinovaných večírcích, kdy chtěli ohromit své hosty. Ale v běžných dnech byla taková polévka určitě velmi chutná. Ribollitu jedli také velcí umělci, kteří žili ve Florencii, včetně Leonarda da Vinciho, který byl příznivcem rostlinné kuchyně. Do ribollity přidáváme hodně zeleniny. V původním receptu se do polévky přidává cavolo nero, toskánský druh tmavé kapusty. Můžete použít prostě kapustu nebo například italskou kapustu. Do polévky se také přidávají krutony z chleba a posype se strouhaným sýrem.
Nemáte nápad na oběd? Tady je náš návrh – italská polévka ribollita.
Ingredience
- 400 g očištěného a nakrájeného zelí nebo jemně nakrájeného zelí
- 2 sklenice vařených fazolí – mohou být z konzervy
- 2 stonky celeru – může být polovina nakrájeného na proužky malého kořenového celeru
- 2 nakrájené mrkve
- 2 nakrájené na kolečka malé cukety
- 2 stroužky česneku
- nakrájená červená cibule (může být bílá)
- konzerva rajčat
- několik plátků starého chleba
- vavřínové listy
- rozmarýn
- olivový olej
- sůl
- černý pepř
Příprava
Do poměrně velkého hrnce nalijte několik lžic olivového oleje a přidejte nakrájenou zeleninu a nakrájené zelí nebo kapustu. Smažte na mírném ohni asi půl hodiny. Zeleninu občas dobře promíchejte. Když zelenina změkne, přidejte rozmarýn. Jednu sklenici fazolí rozmixujte v mixéru. K zelenině přidejte rozmixované a celé fazole, rajčata, sůl a pepř. Zalijte vodou tak, aby zelenina zabírala dvě třetiny hrnce a voda zbytek. Vařte na mírném ohni po dobu jedné hodiny. Občas se podíváme do hrnce a pokud se nám polévka zdá příliš hustá, přidáme trochu vody. Před podáváním polévku pokapeme olivovým olejem. Můžeme také posypat strouhaným parmazánem. Italská ribollita je hotová. Dobrou chuť!