Přeskočit na obsah

Měkké, voňavé švestkové buchty: chuť dětství

Švestkové buchty jsou voňavé, nadýchané buchty, které si zamiluje každý člen rodiny. Proto je lepší připravit dvojitou porci.

Jedny z nejoblíbenějších buchet se připravují se švestkovým džemem, ale místo něj můžete použít meruňky nebo dokonce brusinky. A pokud vás pečení opravdu baví, můžete vyzkoušet i slanou variantu.

Doporučujeme vám trochu bohatší variantu: do marmelády přidáme ořechy, aby byla ještě působivější. Místo ořechů můžete do receptu přidat mleté mandle nebo mak.

Měkké, voňavé švestkové buchty: chuť dětství
Švestkové buchty

Na co je třeba dávat pozor

  • Je důležité, aby těsto bylo pružné, ale měkké. Pokud bude příliš tuhé, těsto bude suché, a koláč je dobrý, když je nadýchaný.
  • Džem musí být vždy hustý, protože tekutý džem vyteče.
  • Dobře přitlačte okraje, aby se během pečení nerozpadly.

Domácí švestkové buchty

Ingredience -+ kusů

  • 2 dl teplého mléka
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 1 balíček instantního droždí
  • 4 žloutky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 dl šlehačky
  • 50 g mouky
  • 1 špetka soli
  • 10 dg měkkého másla
  • trochu mouky na těsto
  • podle chuti švestkový džem
  • 15 dg mletých vlašských ořechů
  • 2 žloutky na potření buchtek
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba pečení: 25 minut
  • Doba kynutí: 180 minut

Příprava

Do teplého mléka nasypte cukr a droždí, přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 8-12 minut odstát, dokud droždí nevykyne.

Žloutky smíchejte s vanilkovým cukrem a šlehačkou.

Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, máslo, žloutkovou směs a kvasnicovou směs a vypracujte do hladka. Poté těsto zakryjte a nechte 1-2 hodiny odležet, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na tenkou vrstvu a nakrájejte na čtverce o rozměrech 10 x 10 cm. Čtverce potřete marmeládou a posypte mletými ořechy (můžete postupovat i opačně). Poté čtverce srolujte.

Vložte buchty na plech vyložený pečícím papírem nebo potřený máslem, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odpočívat. Poté buchty potřete žloutkem, vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 15-20 minut.

Měkké, voňavé švestkové buchty: chuť dětství
Švestkové buchty

Hotové buchty posypeme moučkovým cukrem a podáváme.