Přeskočit na obsah

Přidejte do mléka a namočte v něm vepřové kotlety před smažením. Kotlety budou jemné, šťavnaté a budou se rozplývat v ústech.

Namočení vepřových kotlet je oblíbená praxe, která dodává masu měkkost a jemnost. Obvykle se k tomu doporučuje použít mléko, ale existují i účinnější řešení. Před každým smažením je nejlepší kotlety namočit do speciální marinády. Takové šťavnaté a jemné kotlety jste ještě nikdy neochutnali. Navíc jsou neuvěřitelně aromatické. Budete si olizovat prsty.

Obsah:

  • Co udělat, aby byly vepřové kotlety měkké a šťavnaté?
  • V čem namáčet vepřové kotlety?
  • Na čem je nejlepší smažit vepřové kotlety?

Přidejte do mléka a namočte v něm vepřové kotlety před smažením. Kotlety budou jemné, šťavnaté a budou se rozplývat v ústech.

Vepřové kotlety – jídlo, které velmi dobře zná každý Čech. Nakrájené plátky vepřového masa se naklepou paličkou, obalí v mouce, vejci, strouhance a smaží se na dobře rozpáleném tuku. Výsledkem jekřupavá zvenku a měkká uvnitř kotleta. Dosáhnout požadované křehkosti masa však není snadný úkol.

Co udělat, aby vepřové kotlety byly měkké a šťavnaté?

Dobrá vepřová kotleta je taková, která je měkká, šťavnatá a rozplývá se v ústech. Při žvýkání by neměla klást velký odpor ani se chovat jako guma.

Vepřové kotlety budou měkké a šťavnaté, pokud je správně naklepete. Tento krok má klíčový význam pro dosažení požadované konzistence pokrmu. Pokud necháte kusy vepřového masa příliš silné, budou vyžadovat delší dobu přípravy. V důsledku toho, než se maso propeče uvnitř, ostatní části ztvrdnou.

Vepřové kotlety je třeba naklepat na tloušťku asi 1,5 cm. Takto připravené kusy se budou smažit rovnoměrně. Kromě toho budou podrobeny kratší tepelné úpravě, díky čemuž maso zůstane uvnitř měkké a šťavnaté.

Měkké a šťavnaté vepřové kotlety lze také získat po marinování. Několik hodin před začátkem smažení je vhodné naklepané kotlety vložit do směsi příslušných ingrediencí. Marináda dodá masu měkkost a křehkost.

V čem marinovat vepřové kotlety?

K marinování vepřových kotlet se nejlépe hodí mléčné výrobky. Široce doporučované a ochotně používané jsou zejména přírodní jogurt nebo podmáslí. V kombinaci s oblíbenými kořeními výrazně změkčují maso. Po smažení nebudou kousky masa tuhé. Máslo a jogurt zároveň dodají přirozenou, charakteristickou kyselost, která neruší, ale naopak podtrhuje chuť vepřového masa.

Nejlepší marinádou pro vepřové kotlety bude kombinace mléka a hořčice. Mléko díky přírodním enzymům a mléčné kyselině rozbije svalová vlákna ve vepřové kýtě. Kromě toho změkčí i ty nejtvrdší části kýty. Nejde jen o konzistenci, ale i o aroma. Mléko dodá jemnú sladkost a hořčice ji vyváží, dodá pikantnost a charakter celému jídlu.

Před smažením je třeba vepřové kotlety namočit na 8-12 hodin. Během této doby začnou působit aktivní složky obsažené v mléce. Maso také bude mít čas nasáknout aroma. Po uplynutí této doby je obalíme jako dříve a smažíme na dobře rozpáleném tuku.

Přidejte do mléka a namočte v něm vepřové kotlety před smažením. Kotlety budou jemné, šťavnaté a budou se rozplývat v ústech.

Na čem je nejlepší smažit vepřové kotlety?

Tradičně se vepřové kotlety smažily na sádle a mnozí ho považují za nejlepší tuk na smažení kotlet. V závislosti na zvoleném druhu sádla může mírně změnit aroma pokrmu. Má však nepochybně pozitivní vliv na jeho chuť.

Ti, kteří nemají rádi chuť nebo vůni sádla, mohou místo něj použít řepkové oleje nebo přepuštěné máslo. Tyto tuky mají poměrně neutrální chuť a měly by vyhovovat i těm nejnáročnějším gurmánům.

Bez ohledu na to, jaký tuk si vybereme, musí být vždy velmi dobře zahřátý. V opačném případě začne obalování absorbovat olej, bude vlhké a nechutné.