Přeskočit na obsah

Přidejte trochu do ranní kávy. Budete mít pod kontrolou hladinu cukru v krvi a zhubnete.

Ranní káva je rituálem pro miliony Poláků, ale pouhá jedna čajová lžička bílého cukru může proměnit šálek voňavého nápoje v nezdravou kalorickou přílohu k snídani. Řešením může být stévie – přírodní sladidlo, které dodává sladkost bez jediného gramu cukru a s nulovým obsahem kalorií. Co je stévie, proč ji odborníci na výživu doporučují lidem, kteří dbají na svou váhu, a jak ji přidávat do kávy, aniž byste se museli vzdát požitku? To je vše, co potřebujete vědět.

Náhražka cukru

Přidejte trochu do ranní kávy. Budete mít pod kontrolou hladinu cukru v krvi a zhubnete.

Stevia ( Stevia rebaudiana ) je jihoamerická rostlina, jejíž listy obsahují glykosidy, které jsou až 450krát sladší než sacharóza, ale zároveň neobsahují žádné kalorie . Kromě své výrazné sladkosti je stévie také bohatá na vlákninu, draslík, hořčík, zinek a vitamíny, včetně B2, C a kyseliny listové. Tyto složky podporují metabolismus a dobrou kondici od rána.

Není náhodou, že indiáni kmene Guaraní používají stévii již stovky let k oslazení bylinných čajů . Dnes jsou její extrakty uznány Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) jako bezpečná a účinná náhražka cukru .

Zdravá káva se stevií

Jedna čajová lžička bílého cukru obsahuje asi 16 kalorií a způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi . Pravidelné výkyvy hladiny cukru v krvi přispívají k rozvoji inzulinové rezistence, obezity a metabolických poruch . Stevia jako přírodní sladidlo bez kalorií takové výkyvy nezpůsobuje. Studie z roku 2024 navíc ukázala, že pravidelné užívání může snížit hladinu glukózy a krevní tlak u lidí s nadváhou .

Metaanalýza zahrnující 1439 osob potvrdila, že nahrazení cukru stévií vedlo ke snížení obvodu pasu a zlepšení lipidového profilu . To je obzvláště důležité pro lidi, kteří vypijí několik šálků kávy denně a chtějí se vyhnout nadměrné konzumaci cukru.

Další výhodou stévie je její antibakteriální účinek – není živnou půdou pro bakterie způsobující zubní kaz, a proto chrání zuby lépe než sacharóza.

Stevia – záruka zdraví a chuti

Přidejte trochu do ranní kávy. Budete mít pod kontrolou hladinu cukru v krvi a zhubnete.

Stevia dobře snáší vysoké teploty – až do 200 °C – a proto si zachovává svou sladkost i v horké kávě . Celkem ¼ čajové lžičky prášku nebo 2–3 kapky tekutého extraktu na šálek (přibližně 250 ml) stačí k dosažení účinku srovnatelného s běžnou čajovou lžičkou cukru. Charakteristickou, mírně lakridovou příchuť lze neutralizovat přidáním skořice nebo kardamonu .

Míra je velmi důležitá, protože stévie je mnohem účinnější než cukr, proto je lepší začít s minimální dávkou a postupně ji zvyšovat . Ranní káva s alternativou oblíbeného sladidla je jednoduchý způsob, jak snížit počet kalorií, stabilizovat hladinu cukru v krvi a chránit zuby, aniž byste se museli vzdát své oblíbené chuti. Pro ty, kteří hledají malé změny, ale zároveň výrazně zlepšující zdraví a postavu, může být nahrazení cukru přírodním „medovým listem“ tím nejlepším prvním krokem.