Přeskočit na obsah

„Proč jsou vejce v supermarketu na regálech a doma v ledničce?“

Příspěvek dietologa a tvůrce obsahu nezůstal na Instagramu bez povšimnutí

„Proč jsou vejce v supermarketu na regálech, ale doma v ledničce?“ Botikaria Garcia zná odpověď

„Chutná, levná a s vynikajícími nutričními vlastnostmi“ – tak popisuje vejce Organizace spotřebitelů a uživatelů. Jak je dobře známo, jedná se o produkt složený z bílku a žloutku, z něhož nelze nic vyhazovat.

„Proč jsou vejce v supermarketu na regálech a doma v ledničce?“
vejce

„Chutná, levná a s vynikajícími výživovými vlastnostmi“

Bílky a žloutky obsahují značnou část bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Jsou považovány za standardní měřítko ve výzkumu výživy díky množství a vyváženosti aminokyselin, z nichž se skládají. Žloutek je „bohatý na tuky nejvyšší kvality: celkový obsah mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin výrazně převyšuje obsah nasycených tuků. Dodává živiny, které jsou velmi zajímavé svými příznivými účinky na zdraví: kyselina olejová, kyselina linolová, omega-3, cholin, vitamíny, lutein a zeaxantin.

„Je to náš hlavní zdroj cholinu, látky nezbytné pro různé metabolické procesy, a lutein a zeaxantin jsou karotenoidy s antioxidačním účinkem, kterým se připisuje schopnost předcházet makulární degeneraci a koronárním onemocněním, jako je infarkt mozku.“

Proč jsou vejce na pultech supermarketů a v domácích ledničkách? Odpovídá lékárník García

V jednom ze svých posledních příspěvků lékárník, dietolog a optometrista Boticaria García, uživatel s více než 853 000 sledujícími na Instagramu, vysvětluje, proč se vejce v supermarketu skladují na regálech a doma v ledničce.

„Proč jsou vejce v supermarketu na regálech a doma v ledničce?“
vejce

„Protože vejce potí. Skořápka není nepropustná, má 7 000 až 17 000 pórů, které mohou být vstupní branou pro bakterie, jako je salmonela. Ale nebojte se, slepice chrání svá kuřata a vytvořily zde vrstvu zvanou kutikula, která funguje jako antibakteriální lak, který uzavírá póry, ale zároveň propouští plyny. Propouští kyslík, CO2, vodní páru, protože zde je embryo, které musí růst, ale nepropouští hmyz. Problém je v tom, že kutikula je citlivá, a pokud vejce potí, tj. pokud se zde tvoří kondenzát, kutikula se může rozpustit a bakterie mohou proniknout dovnitř. Proto se vejce v supermarketu skladují při pokojové teplotě, aby při výstupu na ulici nedošlo k prudkým teplotním výkyvům. Kdyby byla vejce uložena v chladu v chladničce supermarketu a poté umístěna do kufru automobilu při teplotě 30 stupňů, vejce by se potila a s kutikulou by bylo po všem. Proč je tedy po příchodu domů rychle ukládáme do chladničky? Protože v kuchyni dochází k neustálým změnám teploty. Skladujeme je v ledničce, protože tam je teplota konstantní, a vy je vyndáváte těsně před přípravou. Mimochodem, nejhorším místem pro jejich skladování je, jakkoli to může být paradoxní, dvířka ledničky. Pokaždé, když je otevřete, změní se teplota, což zvyšuje riziko vzniku potu na vejci.