Podzim bez dýně je jako léto bez jahod, proto je dobré se již nyní seznámit s novými recepty, které umožňují maximálně využít tento produkt v kuchyni. Mám pro vás skvělý recept, který byl donedávna velkým tajemstvím mé maminky. Když podává krém připravený podle tohoto receptu, všichni si přidávají. Určitě ho vyzkoušejte a zamilujte si letos na podzim jeho krémovou texturu, jemnou sladkost s lehce pikantní notkou a sytost, která vydrží dlouho.
Obsah:
- Proč krém z dýně?
- Recept mé maminky na dýňový krém
- Moje variace na téma dýňového krému
Proč dýňový krém?
Než prozradím tajemství rodinného receptu, chci vás přesvědčit, že dýňový krém je přesně to, co potřebujete, abyste ukojili hlad a zahřáli se na podzim.
- Má krémovou konzistenci – po uvaření a rozmixování je přirozeně sametový.
- Hodí se k různým chutím – dobře se „snáší“ se zázvorem, kokosovým mlékem, jablkem a dokonce i pomerančem.
- Je zdravý – sezónní polévka je bohatá na betakaroten, vlákninu a vitamíny. Je to zároveň lehký a sytý základ jídla.
Recept na dýňový krém od mé maminky
Každá rodina má své kulinářské poklady – chutě, které nám zůstávají i v dospělosti jako krásné vzpomínky. U nás je číslo jedna právě tato polévka (dokáže sesadit z trůnu dokonce i vývar!). Maminka říká, že jeho tajemství spočívá v jednoduchosti a v tom, že se nebojíme koření ve správném poměru.
Ingredience (pro 4 osoby):
- 1 kg dýně (nejlepší je hokkaido – nemusí se loupat)
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 1 jablko (kyselé, například šedá reneta)
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 lžíce olivového oleje nebo rozpuštěného másla
- čajová lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř podle chuti
- Doplňky k podávání: dýňová semínka, lžíce smetany, krutony nebo čerstvé bylinky.
Postup přípravy:
- Nejprve nakrájejte zeleninu – dýni na kostky (pokud je to hokkaido, tak i se slupkou), mrkev a jablko očistěte a nakrájejte na malé kousky.
- Osmažte – v hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo, přidejte cibuli a česnek. Restujeme do sklovata.
- Přidáme dýni a mrkev – rychle restujeme, aby se uvolnila chuť.
- Přidáme vývar – vše zalijeme horkým vývarem, přidáme jablko a vaříme asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Dochutíme zázvorem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Máma vždycky říká, že koření je „duší“ této polévky.
- Rozmixujeme – vše smícháme do hladké krémové konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vývaru nebo vody.
Na závěr stačí posypat praženými dýňovými semínky, přidat trochu smetany nebo olivového oleje a podávat s křupavými krutony.
Moje variace na téma dýňového krému
Ačkoli klasická verze mé maminky je nepřekonatelná, někdy stojí za to experimentovat. Moderní chuť krémové polévky z dýně se mi podařilo dosáhnout nedávno, když jsem do receptu přidala kokosové mléko a kari do směsi koření. Výsledek byl aromatický, trochu orientální. Pokud máte více času, zkuste před vařením dýni upéct, získá tak lehce karamelovou chuť.
Každou z těchto variant můžete přizpůsobit podle svého vkusu, ale základ zůstává vždy stejný: dýně a trochu koření.
Toto jídlo (v jakékoli verzi) v sobě obsahuje vše, co si spojujeme s domovem: teplo, jednoduchost a chuť, která nepotřebuje žádné velké ozdoby. A největší tajemství? Vařte s duší.