Přeskočit na obsah

Bez mouky a cukru: jablečný koláč, který se stane vaším oblíbeným

Tento recept je ideální pro ty, kteří nechtějí příliš mnoho ingrediencí a chtějí si pochutnat na delikatesách, které mohou sdílet s rodinou a přáteli.

Koláč se tradičně jí odpoledne, k čaji nebo při setkáních s přáteli a rodinou. Jelikož se jedná o typické jídlo místní gastronomie, objevila jsem novou variantu s jablky, která neobsahuje pšeničnou mouku. Navíc je vhodná pro lidi, kteří nemohou jíst potraviny obsahující lepek.

Jablečný koláč je klasika, kterou lze změnit nahrazením pšeničné mouky mandlovou.

Bez mouky a cukru: jablečný koláč, který se stane vaším oblíbeným
jablečný koláč

Zdravá verze: jablečný koláč bez mouky a cukru

Ingredience:

  • 2 jablka.
  • 3 vejce.
  • 3 lžíce stévie.
  • 1 šálek mandlové mouky (nebo jakékoli jiné mouky kromě pšeničné).
  • 1 lžíce prášku do pečiva.
  • 1/2 šálku mléka.
  • 1 lžička vanilkové esence.

Postup:

  • Zapněte troubu na 180 °C a vyložte dortovou formu nebo ji vymastěte máslem.
  • Nakrájejte jablka na malé kostičky.
  • V misce rozšlehejte vejce se stévií a vanilkovou esencí.
  • Přidejte prášek do pečiva a mandlovou mouku. V případě potřeby přidejte mléko.
  • Míchejte, dokud nezískáte pastovitou konzistenci. Přidejte jablka.
  • Rozšlehejte a nalijte směs do formy.
  • Pečte v troubě 35 minut.
  • Než dort vyndáte z trouby, zkontrolujte pomocí dřevěné špejle nebo nože, zda je těsto propečené. Za tímto účelem zapíchněte špejli do středu, pokud z ní vytéká tekutá hmota, dort ještě není propečený.
Bez mouky a cukru: jablečný koláč, který se stane vaším oblíbeným
jablečný koláč

Doba pečení: v závislosti na troubě se může pohybovat od 35 do 40 minut.

Celková doba přípravy: 45 minut.