Přeskočit na obsah

Cuketové karbanátky: tajemství přípravy

Cuketové karbanátky jsou jedním z nejchutnějších pokrmů středomořské kuchyně. Tyto křupavé a šťavnaté pochoutky si oblíbí i ti, kteří tuto zeleninu příliš nemilují.

Cuketové karbanátky: tajemství přípravy
Cuketové karbanátky

Ingredience

Pro 4 osoby

  • 2 cukety
  • 1 střední brambor
  • 1 zelená cibule
  • 3 vejce
  • 200 g fety nebo podobného sýra
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 90 g pšeničné mouky (nebo ovesné, pohankové nebo celozrnné)
  • 1 čajová lžička chemického kypřidla typu Royal
  • Několik lístků bazalky
  • Několik lístků máty
  • Kůra z poloviny citronu
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička sladkého pepře
  • Olivový olej
  • Černý pepř
  • Sůl

Příprava

1. Nakrájejte papričku jalapeño na jemné kousky.

2. Nastrouhejte cukety a brambory na hrubém struhadle a osolte. Vložte vše na kuchyňskou utěrku a silně vymačkejte, aby se odstranilo co nejvíce vody. Vložte cukety a brambory do velké mísy.

3. Nakrájejte lístky máty a bazalky a přidejte je k cuketám a bramborám.

4. Přidejte vejce, nakrájenou cibuli, rukou rozmačkaný sýr feta, parmazán, mouku, prášek do pečiva, papriku, citronovou kůru, pepř a trochu soli. Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, ale těsto příliš nemíchejte. Pokud je příliš tekuté, přidejte trochu mouky.

5. Nechte těsto několik hodin odpočinout.

6. Na středním ohni zahřejte nepřilnavou pánev s malým množstvím olivového oleje.

7. Lžící vytvarujte z těsta kuličky a osmažte je na pánvi ze všech stran dozlatova. Nechte je okapat na kuchyňském papíru, aby se zbavily přebytečného oleje, a ihned podávejte.

Cuketové karbanátky: tajemství přípravy
Cuketové karbanátky

Tip

Jsou velmi dobré s tzatziki nebo s jednoduchým řeckým jogurtem smíchaným se solí a pepřem.