„Valenzovy slzy“ – opravdový český klasický dezert. Sotva někdo neslyšel tento vtipný název, odkazující na jednoho z bývalých prezidentů. Samozřejmě se jedná o klasický cheesecake s rosou, který je mimořádně chutný a ideální k ranní kávě. Je to pochoutka.
Obsah:
- Dort „Valensovy slzy“ – seznam ingrediencí
- Dort „Valensovy slzy“ – jak ho připravit?
Když jsem řekla manželovi, že dnes peču „Valensovy slzy“, byl velmi překvapený – jak se ukázalo, v jeho rodině tento vtipný název nebyl známý, ale v mé rodině byl dobře známý. Tento jedinečný cheesecake s rosou se rychle stal jeho oblíbeným dortem a pravidelně mě žádá, abych ho upekla.
Charakteristickým rysem tohoto dortu jsou „slzy“, tedy malé kapky, které se po vychladnutí objeví na povrchu sýrové hmoty. Kdysi byl tento dort velmi oblíbený na domácích večírcích a podle mého názoru je na čase ho vrátit do módy, protože je prostě vynikající.
Dort „Valensovy slzy“ – seznam ingrediencí
Křehké těsto:
- 320 g pšeničné mouky,
- 1 vejce,
- 2 žloutky,
- 100 g moučkového cukru,
- 70 g vychlazeného másla,
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva.
Sýrová hmota:
- 1 kg sýra z kbelíku na cheesecake,
- 120 ml mléka,
- 1 vejce,
- 2 žloutky,
- 200 g cukru,
- 80 ml másla,
- 1 balení bezcukrového krému.
Bílkový krém:
- 5 bílků,
- špetka soli,
- 100 g cukru,
- 1 čajová lžička bezcukrového krému.
Dort „Valensovy slzy“ – jak ho připravit?
Připravte si základ a boky těsta. Rozmixujte máslo s moukou. Přidejte vejce, žloutky, moučkový cukr a prášek do pečiva. Zamíchejte těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut chladit v lednici.
Rozšlehejte vejce a žloutky s cukrem do vzdušné hmoty. Postupně přidávejte sýr, mléko a pudink a neustále míchejte, aby hmota byla homogenní. Na konci přidejte máslo a promíchejte.
Těstem vyložte dno a boky dortové formy (asi 26 cm). Na těsto nalijte sýrovou hmotu. Pečte asi 60 minut při teplotě 180 °C.
Na konci pečení vyšlehejte bílky do tuhého pěnového stavu s trochou soli a postupně přidávejte cukr. Na konci přidejte lžičku pudinku v prášku a opatrně promíchejte.