Přeskočit na obsah

Tento zapečený pokrm s těstovinami je vydatné jídlo, které se dá rychle připravit. Chuť mu dodává oblíbená zelenina.

Moje rodina miluje těstoviny v jakékoli podobě. Obvykle je podávám s omáčkou nebo z nich připravuji zapečený pokrm. Jsou obzvláště chutné v kombinaci se sýrem. Vždy však přidávám zeleninu, aby bylo jídlo chutnější a zdravější.

Pokud nechcete trávit mnoho času přípravou vydatného jídla, doporučuji jednoduchý nákyp. Hodí se k obědu nebo k brzké večeři a připraví se během chvilky z levných surovin. Základem jsou těstoviny, které se skvěle hodí k různým přísadám. Sázím na sýr a zeleninu a jídlo chutná všem.

Tento zapečený pokrm s těstovinami je vydatné jídlo, které se dá rychle připravit. Chuť mu dodává oblíbená zelenina.

Jak uvařit těstoviny na zapékanou?

Na zapékanou je lepší zvolit silné těstoviny. Snadno se smíchají s přísadami a během zapékání se neslepí. Může se jednat například o penne, spirálky nebo mašličky. Těstoviny je třeba předem uvařit, ale tak, aby zůstaly mírně tvrdé. Díky tomu se po zapékání v troubě nerozpadnou, ale zachovají si tvar a plnou chuť. Po uvaření není třeba těstoviny propláchnout studenou vodou, pak se lépe smíchají s přísadami.

Jak připravit výživnou zapékanou zelí?

Výživnou zapékanou zelí připravuji na základě těstovin. Přidávám také strouhaný sýr, který skvěle spojuje ingredience, dodává jídlu chuť a zvyšuje jeho výživnou hodnotu. Těstoviny předem uvařím, stejně jako zelí. Rozdělenou na růžičky ji hodím do osolené vroucí vody a vařím, dokud nezměkne. Díky tomu není nutné jídlo dlouho zapékat, stačí jen do té doby, než se sýr roztaví a povrch zapečeného jídla se zbarví dohněda.

Recept: Těstoviny se sýrem a květákem

Zapečená těstovina se sýrem a květákem

Ingredience

  • 250 g těstovin (např. kroužky, penne, fusilli)
  • ½ malého květáku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • 500 ml mléka
  • 150 g strouhaného sýra čedar
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička pikantní hořčičné omáčky
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • strouhanka na posypání

Tento zapečený pokrm s těstovinami je vydatné jídlo, které se dá rychle připravit. Chuť mu dodává oblíbená zelenina.

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Těstoviny uvařte al dente v osolené vroucí vodě. Zelí očistěte, rozdělte na malé růžičky, vařte 5 minut v osolené vodě, sceďte.
  2. Příprava omáčky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a trochu osmažte. Postupně přilijte mléko, zahřejte a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte hořčici, většinu strouhaného sýra a koření.
  3. Smíchání a zapékání. Smíchejte těstoviny a zelí se sýrovou omáčkou, přendejte do žáruvzdorné formy. Posypte zbývajícím sýrem a strouhankou. Pečte asi 20 minut při 190 stupních Celsia, dokud se povrch nezbarví dohněda.