Zapečený bramborový koláč ze Slezska je jednoduché, ale mimořádně chutné jídlo. S cibulí a slaninou chutnají brambory nejlépe a zapečené jsou prostě nepřekonatelné. Jakmile ho jednou ochutnáte, budete chtít ještě.
Toto jídlo prostě miluji. I když jeho příprava vyžaduje trochu práce, chuť zapečeného koláče všechny úsilí vynahradí. Vždy mám jeden problém: každý plech je příliš malý. Pokud se mi podaří ho nesníst hned, nakrájím bramborový koláč na plátky a osmažím je jako kotlety na pánvi. Čím více je kůrka dozlatova, tím lépe.
Jak připravit bramborový koláč?
Tato zapékaná se připravuje ze syrových brambor s přísadami. Jídlo vyžaduje dlouhé pečení, protože jen tak je nejchutnější. Brambory je třeba nastrouhat co nejjemněji. Bohužel žádný stroj to nedělá tak dobře jako ruční struhadlo. Méně vytrvalí mohou zvolit větší očka, ale už to nebude to samé.
Ve slavném slezském koláči jsou pojivem vejce a mouka. Ve skutečnosti se jídlo podaří i bez nich, protože nejlepším pojivem je hlavní ingredience. Nejednou jsem se přesvědčila, že nastrouhaná hmota pojme mnohem více přísad než v klasickém receptu.
Recept: Slezský kartoflak
Sytý bramborový nákyp s cibulí a smaženým slaninou.
Ingredience
- 1,5 kg brambor
- 1 velká cibule
- 3 vejce
- 150 g pšeničné mouky
- 370 g plátků uzené slaniny
- 5 g soli
- 1 čajová lžička pepře
Způsob přípravy
Příprava těsta. Očistěte brambory a cibuli, poté je nastrouhejte na jemném struhadle. Část slaniny vyložte na dno formy a zbytek nakrájejte na malé kostičky a osmažte. Smíchejte nastrouhané brambory s osmaženou slaninou, přidejte mouku, vejce, sůl a pepř.
Pečení. Nalijte směs do formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů na asi 2 hodiny. Když je koláč dobře upečený, vyjměte ho a nechte vychladnout.
Co se přidává do bramborového koláče?
Můžete do něj přidat všechny ingredience, které se hodí k bramborovým pokrmům. Kromě masa, jako je klobása nebo šunka, to jsou také zdravější produkty, jako jsou houby, česnek, bylinky. Moje oblíbená verze je však s kyslou kapustou. Nevařím ji, ale pouze vymačkám přebytečnou šťávu a nakrájím, aby v ní nebyly dlouhé vlákna. Smíchám s nastrouhanými bramborami a přidám osmaženou cibuli. Takovou směs už lze dát do trouby.
Když mám doma všechny ingredience, připravuji koláč ve velkém. Kromě zelí a cibule přidávám do hmoty osmažené kostičky uzeného tofu a spolu s nimi namočené a nakrájené sušené houby. Někdy je nahrazuji smaženými žampiony nebo hlívou ústřičnou. Mnohokrát jsem se přesvědčila, že přísad lze přidat poměrně hodně a recept to zvládne. Někdy je jich téměř stejně jako brambor. Navzdory tomu se mi bramborový koláč nikdy nepovedl.