Omáčka boloňská (ragù alla bolognese) je klasikou italské kuchyně. Nabízím vám recept na voňavou rajčatovou omáčku s mletým masem, která se vždy podaří na jedničku.
Nejprve několik slov vysvětlení – „omáčka bolognese“ je název, který se obvykle používá pro rajčatové omáčky k těstovinám, které obsahují mleté maso. Ragù alla bolognese je originální omáčka z Boloně, která vyžaduje trochu více trpělivosti a času, ale za vynaložené úsilí vás odmění svou fenomenální chutí.
Rychlá omáčka na špagety bolognese a ragù alla bolognese
Rychlá omáčka bolognese na špagety je kombinací rajčat, cibule, česneku, mletého masa, bylinek a koření. Do ragù alla bolognese se bylinky nepřidávají. Mezi nezbytné ingredience patří slanina, celer, mrkev, mléko a červené víno. Tajemství chuti této verze omáčky na těstoviny spočívá v dlouhé přípravě. Ingredience se často vkládají do litinového kotle a pomalu se dusí v peci vytápěné dřevem (omáčku lze také dát do trouby). Hotové ragù alla bolognese zaujme velmi sytou chutí a hustou konzistencí.
Jak připravit chutnou omáčku ragù alla bolognese?
Při přípravě omáčky ragù alla bolognese nejprve připravím sofrito, tedy základ z jemně nakrájené cibule, mrkve a celeru. Zeleninu osmažím na kvalitním olivovém oleji, dokud nezměkne a neuvolní svou vůni. Poté přidám mleté maso a slaninu. Ideální je hovězí i vepřové maso (alternativou je použití vepřovo-hovězího mletého masa nebo mletého jehněčího masa). Maso restuji, dokud není křehké a lehce opečené. Pokud jde o slaninu, ideální je syrová uzená slanina nebo italská pancetta.
Po restování zeleniny, slaniny a masa (obvykle to trvá 30 minut) přidám víno a vařím, dokud se neodpaří. Poté přidám vývar a rajčatový koncentrát (lze nahradit rajčatovým pyré, hustou passatou nebo čerstvými rajčaty bez semen a slupky). Omáčka by se měla vařit na minimálním ohni nejméně 60 minut. Když omáčka zhoustne, postupně přidávám teplé mléko a vařím dalších 60 minut. Tip: omáčku lze vařit až 4 hodiny, ale z vlastní zkušenosti vím, že je těžké odolat a neochutnat ji dříve.
Recept: Omáčka ragù alla bolognese
Tato úžasná omáčka má hlubokou a sytou chuť.
Ingredience
- 500 g mletého masa
- 100 g slaniny
- 1 střední cibule
- 1 střední mrkev
- 2 stonky celeru
- 250 ml rajčatového koncentrátu
- 250 ml zeleninového vývaru
- 200 ml suchého červeného vína
- 150 ml mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Způsob přípravy
- Příprava a smažení zeleniny. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky. Ve velké pánvi s tlustým dnem nebo v hrnci zahřejte olivový olej a osmažte zeleninu do měkka.
- Přidání masa, slaniny a vína. K zelenině přidejte mleté maso a nakrájenou slaninu na kostičky nebo proužky (bez kůže a chrupavek). Smažte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří a maso a slanina nezhnědnou. Přidejte víno a odpařte přebytečnou tekutinu na středním ohni.
- Přidejte vývar a rajčatový koncentrát. Snižte oheň a přidejte vývar a rajčatový koncentrát. Ingredience promíchejte a vařte na mírném ohni 60 minut.
- Přidání mléka. Mléko zahřejte a postupně ho přidávejte do omáčky za stálého míchání. Vařte na mírném ohni po dobu 60 minut. Hotovou omáčku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Omáčku bolognese podle výše uvedeného receptu podávejte s těstovinami s velkou plochou, které dobře absorbují hustou omáčku, například s těstovinami tagliatelle, fettuccine nebo pappardelle, posypanými čerstvě nastrouhaným parmazánem. Ragu alla bolognese lze také použít jako náplň do lasagne a zapékaných pokrmů z lilku.