Přeskočit na obsah

Sestra se se mnou podělila o recept na nejlepší boloňskou omáčku. Lze ji jíst nejen s těstovinami.

Omáčka boloňská (ragù alla bolognese) je klasikou italské kuchyně. Nabízím vám recept na voňavou rajčatovou omáčku s mletým masem, která se vždy podaří na jedničku.

Nejprve několik slov vysvětlení – „omáčka bolognese“ je název, který se obvykle používá pro rajčatové omáčky k těstovinám, které obsahují mleté maso. Ragù alla bolognese je originální omáčka z Boloně, která vyžaduje trochu více trpělivosti a času, ale za vynaložené úsilí vás odmění svou fenomenální chutí.

Sestra se se mnou podělila o recept na nejlepší boloňskou omáčku. Lze ji jíst nejen s těstovinami.

Rychlá omáčka na špagety bolognese a ragù alla bolognese

Rychlá omáčka bolognese na špagety je kombinací rajčat, cibule, česneku, mletého masa, bylinek a koření. Do ragù alla bolognese se bylinky nepřidávají. Mezi nezbytné ingredience patří slanina, celer, mrkev, mléko a červené víno. Tajemství chuti této verze omáčky na těstoviny spočívá v dlouhé přípravě. Ingredience se často vkládají do litinového kotle a pomalu se dusí v peci vytápěné dřevem (omáčku lze také dát do trouby). Hotové ragù alla bolognese zaujme velmi sytou chutí a hustou konzistencí.

Jak připravit chutnou omáčku ragù alla bolognese?

Při přípravě omáčky ragù alla bolognese nejprve připravím sofrito, tedy základ z jemně nakrájené cibule, mrkve a celeru. Zeleninu osmažím na kvalitním olivovém oleji, dokud nezměkne a neuvolní svou vůni. Poté přidám mleté maso a slaninu. Ideální je hovězí i vepřové maso (alternativou je použití vepřovo-hovězího mletého masa nebo mletého jehněčího masa). Maso restuji, dokud není křehké a lehce opečené. Pokud jde o slaninu, ideální je syrová uzená slanina nebo italská pancetta.

Po restování zeleniny, slaniny a masa (obvykle to trvá 30 minut) přidám víno a vařím, dokud se neodpaří. Poté přidám vývar a rajčatový koncentrát (lze nahradit rajčatovým pyré, hustou passatou nebo čerstvými rajčaty bez semen a slupky). Omáčka by se měla vařit na minimálním ohni nejméně 60 minut. Když omáčka zhoustne, postupně přidávám teplé mléko a vařím dalších 60 minut. Tip: omáčku lze vařit až 4 hodiny, ale z vlastní zkušenosti vím, že je těžké odolat a neochutnat ji dříve.

Recept: Omáčka ragù alla bolognese

Tato úžasná omáčka má hlubokou a sytou chuť.

Ingredience

  • 500 g mletého masa
  • 100 g slaniny
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 2 stonky celeru
  • 250 ml rajčatového koncentrátu
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Sestra se se mnou podělila o recept na nejlepší boloňskou omáčku. Lze ji jíst nejen s těstovinami.

Způsob přípravy

  1. Příprava a smažení zeleniny. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky. Ve velké pánvi s tlustým dnem nebo v hrnci zahřejte olivový olej a osmažte zeleninu do měkka.
  2. Přidání masa, slaniny a vína. K zelenině přidejte mleté maso a nakrájenou slaninu na kostičky nebo proužky (bez kůže a chrupavek). Smažte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří a maso a slanina nezhnědnou. Přidejte víno a odpařte přebytečnou tekutinu na středním ohni.
  3. Přidejte vývar a rajčatový koncentrát. Snižte oheň a přidejte vývar a rajčatový koncentrát. Ingredience promíchejte a vařte na mírném ohni 60 minut.
  4. Přidání mléka. Mléko zahřejte a postupně ho přidávejte do omáčky za stálého míchání. Vařte na mírném ohni po dobu 60 minut. Hotovou omáčku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Omáčku bolognese podle výše uvedeného receptu podávejte s těstovinami s velkou plochou, které dobře absorbují hustou omáčku, například s těstovinami tagliatelle, fettuccine nebo pappardelle, posypanými čerstvě nastrouhaným parmazánem. Ragu alla bolognese lze také použít jako náplň do lasagne a zapékaných pokrmů z lilku.