Nejtěžší na přípravě nakládaných okurek je počkat, až nakvasí. Ukazuje se, že z těchto zeleniny lze připravit i jiné konzervy – budou připravené ke konzumaci již druhý den. Navíc je nemusíte pasterizovat – snadno se skladují několik týdnů.FotoNakládané okurky s chilli není třeba pasterizovat.
Vaše rodina se těší na nakládané okurky ? Zatímco čekáte, připravte si neméně chutnou zeleninu v pikantním nálevu. Druhý den je můžete nakrájet na sendviče nebo přidat do salátu. Zde je jednoduchý recept na konzervování bez pasterizace .Obsah:01 Ingredience na nakládané okurky s chilli02 Recept na okurky s chilli – bez pasterizace
Ingredience na nakládané okurky s chilli
Na konzervování vybíráme čerstvé okurky střední velikosti . Staré okurky nejsou vhodné, protože rychle měknou, a my všichni máme rádi křupavou zeleninu.
Nepasterizované okurky se připravují v cukrovém octovém nálevu. Nemusíte se obávat vysokého obsahu cukru, ten se částečně vstřebá. Zelenina proto nebude příliš sladká.
V tomto receptu potřebujete 3 čajové lžičky chilli vloček, díky nimž bude zavařenina poměrně pikantní. Můžete však toto množství snížit na polovinu.
Jaké ingredience budeme potřebovat k přípravě nakládaných okurek s chilli? Zde je podrobný seznam:
- 3 kg okurek z polního pěstování;
- 500 g cukru;
- 1 hlava česneku;
- 1,5 sklenice lihového octa;
- 8 lžic oleje;
- 3 lžíce soli;
- 3 čajové lžičky chilli vloček.
Recept na okurky s chilli – bez pasterizace
Nejprve okurky důkladně umyjte, oloupejte, rozkrojte na poloviny nebo na čtvrtiny a vložte do mísy. Poté okurky posypte solí a nechte 3–5 hodin odležet.
Po uplynutí této doby slijte vodu ze zeleniny a rozehřejte olej. Poté okurky zalijte a důkladně promíchejte.
Poté začněte vařit ocet s cukrem, dokud se sladidlo úplně nerozpustí. Zeleninu zalijte nálevem, přidejte chilli vločky a oloupané a rozdrcené stroužky česneku. Vše promíchejte a nechte 3 hodiny odležet. Mísu přitlačte talířem nebo sklenicí s vodou.
Nakonec okurky a chilli papričky pevně vložte do předem umytých a sterilizovaných sklenic . Pokud v misce zbyl nálev, zalijte jím zeleninu. Sklenice pevně uzavřete a uložte na tmavé, chladné místo.
Okurky připravené tímto způsobem, bez pasterizace, můžete jíst již druhý den. Chutnější však budou až po týdnu.