Přeskočit na obsah

Připravte si se mnou knedlíky bez běžných brambor. Konzistence těsta je úžasná

Sníte o knedlících, které vám připomínají dětství, ale v zdravější variantě? Vyzkoušejte náš recept na knedlíky bez brambor – s batáty a pohankovou moukou. Je to chutná varianta, která se okamžitě stane vaší oblíbenou.

Jemné těsto, šťavnaté ovoce a voňavé přísady udělají z každého kousku opravdový požitek. Podívejte se, jak krok za krokem připravit tyto jedinečné knedlíky, a objevte novou dimenzi klasické chuti.

Připravte si se mnou knedlíky bez běžných brambor. Konzistence těsta je úžasná

Knedlíky – sentimentální pochoutka z dětství

Knedlíky jsou jednou z těch pochoutek, které okamžitě vyvolávají vzpomínky na dětství. Vůně čerstvě uvařených knedlíků, jemné těsto plněné šťavnatým ovocem – to byla opravdová lahůdka. Pro mnohé z nás bylo lámání knedlíků stejně vzrušující jako otevírání Kinder vajíčka. Výběr náplně – jahody, švestky nebo třeba jablka – a množství cukru dělaly z každého kousku malé dobrodružství.

Je zajímavé, že tradiční knedlíky se nejčastěji připravovaly ze starých brambor, které se ideálně hodily k protlačování lisem. Mladé brambory bohužel neměly požadovanou konzistenci a při vaření se snadno rozpadaly. Kombinace brambor s moukou, vejcem a špetkou soli dala vzniknout pružnému těstu, které bylo možné naplnit oblíbeným ovocem.

Nelze také zapomenout na způsoby podávání: někteří z nás měli rádi klasické polévání smetanou a posypání cukrem, jiní přidávali skořici a další smažené strouhanky s máslem – každá verze byla jedinečná. Dnes se můžeme vrátit k těmto chutím a zároveň přidat zdravé variace, které potěší jak dospělé, tak děti.

Recept na knedlíky bez brambor

Pokud hledáte zdravější, ale zároveň chutnou verzi knedlíků, vyzkoušejte recept na knedlíky bez brambor. Místo tradičních brambor použijeme batáty, které jsou bohaté na beta-karoten – antioxidant podporující zrak a pokožku a posilující imunitu. Místo pšeničné mouky použijte hnědou mouku, která je bohatá na hořčík a vitamíny skupiny B.

Ingredience:

  • 200 g batátu,
  • 150 g hnědé mouky,
  • 1 vejce,
  • 1 čajová lžička bramborové mouky,
  • špetka soli,
  • švestky (nebo jiné oblíbené ovoce).

Připravte si se mnou knedlíky bez běžných brambor. Konzistence těsta je úžasná

Postup přípravy:

  1. Červenou řepu očistěte a nakrájejte na kostičky. Pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a pečte v troubě při 175 °C asi 20 minut, dokud nezměkne.
  2. Po upečení, když trochu vychladne, rozmačkejte batáty na homogenní hmotu pomocí mixéru nebo šlehače.
  3. Do hmoty přidejte vejce, špetku soli, pohankovou mouku a bramborovou mouku. Vymíchejte pružné těsto.
  4. Odtrhněte kousek těsta, vytvarujte kuličky a naplňte je švestkami.
  5. Vařte knedlíky v osolené vroucí vodě. Od okamžiku varu vařte asi 3 minuty.
  6. Po uvaření podávejte posypané cukrem a skořicí nebo javorovým sirupem – podle chuti.

Díky této verzi knedlíků bez brambor získáte jemné, mírně sladké knedlíky, které potěší svou konzistencí a chutí a zároveň budou zdravější než tradiční verze. Je to ideální varianta pro celou rodinu, zejména pro děti, které rády experimentují v kuchyni.