Ideální karbanátky by měly být křupavé zvenku a šťavnaté uvnitř. Mám osvědčený způsob, jak je připravit. Stačí smíchat mleté maso s nakrájenými aromatickými přísadami a vždy se povedou!
Plněné karbanátky jsou oblíbeným pokrmem české kuchyně. Připravují se snadno a rychle a jsou chutné a výživné. Mám svůj osvědčený způsob, jak je připravit. Do masa přidám nasekanou přísadu a pokrm získá chuť, aroma a šťavnatost. Těmto karbanátkům nikdo neodolá.
Z jakého masa připravit karbanátky z mletého masa?
Pro karbanátky z mletého masa se doporučuje zejména vepřové maso. Je to proto, že obsahuje hodně tuku, který zase ovlivňuje šťavnatost masové hmoty. Nejvhodnější je vepřová plec a krk. Karbanátky z vepřové kýty jsou obvykle tuhé a suché, protože toto maso obsahuje relativně málo tuku. Díky aromatickému doplňku však mohu připravit šťavnaté karbanátky i z tohoto trochu libovějšího masa.
Jak připravit šťavnaté karbanátky z mletého masa?
Aby byly karbanátky z mletého masa šťavnaté, používá se nejen tučné maso, ale také se míchá s namočeným a vymačkaným chlebem. Pokud je však maso trochu libovější, stojí za to přidat jednu aromatickou přísadu. Jedná se o nakrájený uzený slaninu na malé kostičky. Lehce ji osmažím na pánvi spolu s cibulí a po vychladnutí smíchám s masovou hmotou. Po osmažení jsou karbanátky šťavnaté, plné chuti a aroma.
Recept: Plněné karbanátky se slaninou
Aromatické, šťavnaté plněné karbanátky s přidanou uzenou slaninou.
Ingredience
- 500 g mletého masa, například vepřového nebo vepřového s hovězím
- 100 g uzené slaniny
- 1 cibule
- 1 vejce
- 2-3 lžíce strouhanky + na obalování
- 3 lžíce mléka nebo vody
- sůl, pepř
- majoránka
- 2 lžičky pikantní hořčičné omáčky
- olej na smažení
Způsob přípravy
- Osmahnutí ingrediencí.Nakrájejte slaninu na malé kostičky, osmahněte na suché pánvi, dokud se nevypaří tuk. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte spolu, dokud nezesklovatí. Nechte vychladnout.
- Míchání hmoty.Do mísy dejte mleté maso, rozklepněte vejce, přidejte namočené a vymačkané strouhanky, koření, hořčici a slaninu s cibulí. Pečlivě promíchejte rukama, dokud se ingredience nespojí.
- Tvarování a smažení. Z masové hmoty vytvarujte karbanátky. Každý obalte ve strouhance. Karbanátky smažte na středním ohni přibližně 4 minuty z každé strany.
Tip: Slaninu byste neměli smažit příliš dlouho, jinak budou její kousky tvrdé a v masové směsi znatelné.
Další způsob přípravy karbanátků s aromatickou přísadou
Karbanátky z mletého masa se slaninou můžete připravit i jinak. K tomu budete potřebovat dlouhé tenké plátky uzeného slaniny. Těmi obalíte hotové kotlety. Vepřová kýta nahrazuje strouhanku a stejně jako ona dodává kotletám křupavost. Během smažení se krásně opeče a dodá pokrmu jedinečnou vůni.