Přeskočit na obsah

České palačinky – kulinářský hit, který si podmanil srdce Čechů

České palačinky – jídlo, které v sobě spojuje vzdušnost lívanců a jemnost klasických palačinek. Jejich jedinečnost spočívá nejen v konzistenci, ale také v jemné jablečné vůni. Toto jídlo je vhodné jak k snídani, tak k dezertu, a dokonce i jako rychlá svačina během dne. Ochutnejte je jednou a budete se k nim vracet znovu a znovu!

Na rozdíl od tradičních tenkých palačinek jsou české palačinky silnější, sytější a díky přidání jablek přirozeně sladké. Navíc k jejich přípravě není potřeba mnoho přísad – stačí trochu moučkového cukru, skořice a medu, abyste vytvořili jídlo, které bude chutnat všem.

České palačinky – kulinářský hit, který si podmanil srdce Čechů

Recept na české lívance – jednoduchý a chutný

Příprava českých lívanců nevyžaduje složité kuchařské dovednosti. Klíčem k úspěchu je správná kombinace ingrediencí a pečlivé dodržování techniky smažení. Budete potřebovat:

Ingredience:

  • 3 vejce (žloutky oddělené od bílků),
  • 250 ml smetany 20 %,
  • 125 ml mléka,
  • 30 g rozpuštěného másla,
  • 160 g mouky,
  • špetka soli,
  • 1 lžíce cukru,
  • 1/2 lžičky sody,
  • 1/4 lžičky octa 9 %,
  • 2 střední jablka, nastrouhaná na hrubém struhadle,
  • rostlinný olej na smažení,
  • 50 g moučkového cukru,
  • 2 čajové lžičky skořice,
  • med.

Způsob přípravy:

Rozšlehejte vaječné bílky. Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte do tuhého pěnového stavu, přidejte špetku soli a odložte stranou.

Smíchejte tekuté ingredience. V druhé misce smíchejte žloutky, smetanu a mléko, stejně jako rozpuštěné máslo, cukr a ocet.

Přidejte suché ingredience. Do tekuté směsi prosejte mouku se sodou a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Přidejte jablka a vyšlehané bílky. Do hmoty opatrně vmíchejte nastrouhaná jablka a poté po částech přidejte vyšlehané bílky. Dělejte to opatrně, aby těsto zůstalo vzdušné.

Smažte palačinky. Lehce zahřejte pánev potřenou olejem a naneste na ni porce těsta. Smažte z obou stran do zlatova.

České palačinky – kulinářský hit, který si podmanil srdce Čechů

Tajemství dokonalých českých palačinek

Abyste dosáhli dokonalého výsledku, je třeba mít na paměti několik jednoduchých pravidel:

Stabilní bílky. Bílky šlehejte ve skleněné nebo kovové misce – budou stabilnější než v plastové.

Jemné míchání. Šlehané bílky přidávejte do těsta pomalu, pohyby zdola nahoru, aby těsto zůstalo nadýchané.

Čerstvost jablek. Jablka nastrouhejte těsně před přidáním do těsta – tak zabráníte jejich ztmavnutí a zachováte jejich šťavnatost.

Vhodná teplota smažení. Dobře rozehřejte pánev, ale smažte na středním ohni, aby se palačinky propečly rovnoměrně a nepřipálily se.

Chuť, která potěší

České palačinky jsou skvělým příkladem toho, jak se jednoduchost může spojit s vynikající chutí. Jejich nadýchaná struktura, lehká jablečná vůně a jemná sladkost z nich dělají ideální volbu pro každou denní dobu. Pokud hledáte recept, který překvapí vaše blízké, tento kulinářský hit z České republiky jistě splní vaše očekávání.