Brambory k obědu nemusí být nutně nudné. Ačkoli jsou vařené brambory samy o sobě vynikající, jejich chuť lze vylepšit přidáním několika jednoduchých ingrediencí, díky kterým vytvoříte lahodný doplněk k mnoha pokrmům. Skvěle se hodí k kotletám, masu v omáčce nebo grilovanému masu. Jsou tak chutné, že zmizí z talířů v mžiku a rodina si bude přidávat.
Obsah:
- Recept na brambory po cikánsku
- Jak připravit brambory po cikánsku?
Brambory po cikánsku jsou jedinečným pokrmem, který kombinuje jednoduchost ingrediencí a rafinovanou explozi chutí. Jedná se o venkovské jídlo, které lze připravit nejen na sporáku, ale také v troubě nebo dokonce na ohni při kempování. Měkké, zlatavé brambory se kombinují s uzeným slaninou a jemně sladkou mrkví. Jedná se o přílohu k obědu, která potěší nejen členy domácnosti, ale i hosty při rodinných setkáních nebo grilování. Velkou výhodou je také jednoduchost přípravy, jídlo se vaří prakticky samo.
Recept na brambory po cikánsku
K přípravě tohoto jídla budete potřebovat:
- 750 g zlatavých brambor typu B,
- 300 g mrkve,
- 300 g uzeného slaniny v plátcích,
- 150 g cibule,
- 1 hlava česneku,
- 3 lžíce olivového oleje,
- 1,5 čajové lžičky bazalky,
- 1 čajová lžička soli,
- 1 čajová lžička černého pepře.
Jak připravit brambory po cikánsku?
Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kostky.
Mrkev nakrájejte na malé kostky, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
Velký hrnec s tlustým dnem, nejlépe litinový, vyložte hliníkovou fólií. Na dno položte plátky slaniny.
Poté vrstvěte: brambory, mrkev, cibuli s česnekem. Po každé trojici posypte částí koření a pokapejte malým množstvím olivového oleje.
Hrnec přikryjte pokličkou a postavte na mírný oheň. Brambory po cikánsku pečte na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Každých 20 minut hrnec silně protřepejte, aby se ingredience promíchaly a tuk vypečený ze slaniny pokryly brambory.
Brambory po cikánsku podávejte horké, ihned po uvaření. Můžete je také uložit do lednice a spotřebovat do 3 dnů. Jednotlivé porce ohřejte na pánvi nebo v troubě.