Přeskočit na obsah

Více než jen příloha: tak se připravují řecké brambory s vůní koření

Tato božská příloha je určena pro opravdové gurmány! Řecké brambory jsou více než jen příloha, vyzkoušejte tuto jedinečnou chuť! Ukážeme vám recept.

Bramborová jídla jsou základem české kuchyně. Řecké brambory jsou však zcela jedinečné a přenášejí nás do světa středomořských chutí. Harmonickou chuť této přílohy tvoří dominantní tóny citronu a oregana a také olivový olej. Zvláště doporučujeme gurmánům! Nejen jeho chuť, ale i způsob přípravy jsou neobvyklé. Ochutnejte ho a pochopíte, proč jsou brambory připravené po řeckém způsobu víc než jen příloha! Skvěle se hodí k pečenému masu, ale i samy o sobě jsou vynikající!

Více než jen příloha: tak se připravují řecké brambory s vůní koření
Řecké brambory

Recept na řecké brambory:

Ingredience:

  • 1,2 kg brambor
  • 1 dl olivového oleje
  • 0,8 dl citronové šťávy
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička oregana
  • 2 čajové lžičky soli
  • 3,5 dl kuřecího vývaru

Na ozdobu

  • sušené oregano nebo čerstvá petržel (nebo obojí)
  • parmazán
  • podle chuti – plátky citronu
Více než jen příloha: tak se připravují řecké brambory s vůní koření
Řecké brambory

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Očistěte brambory a nakrájejte je na plátky o velikosti přibližně 3 cm. Očistěte také česnek.
  3. Vložte bramborové plátky do pekáče, pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou. Dobře osolte, posypte sušeným oreganem a strouhaným česnekem. Vše důkladně promíchejte a pekáč pokapejte vývarem.
  4. Vložte plech do trouby a pečte asi 45-50 minut. Zhruba v polovině pečení brambory promíchejte. Pečte, dokud brambory neabsorbují vývar.
  5. Pokud chcete, aby byly řecké brambory křupavé, na konci pečení je přeložte na jiný plech a pečte dalších 20–25 minut, dokud nebudou všechny kousky dobře propečené.
  6. Před podáváním můžete podle chuti posypat malým množstvím parmazánu, petržele a/nebo bazalky a přidat plátky citronu.