Přeskočit na obsah

Voňavý podzimní koláč se švestkami: základem je křehké máslové těsto

Tento podzimní recept si můžete vyzkoušet i jako začátečník, protože vám krok za krokem ukážeme, jak se tento koláč se švestkami připravuje!

Základem tohoto nebeského švestkového koláče je velmi křehké máslové těsto, které se hněte ručně, ale samozřejmě můžete použít i stroj, pokud si chcete práci v kuchyni usnadnit. Náplň je také božská: její hlavní složkou jsou švestky, které doplňuje voňavá skořice a citron.

Příprava vrchní části koláče je opravdu kreativní proces: my vám nyní ukážeme techniku pletení mřížky, ale jednodušší variantou je vyrazit z těsta vzory pomocí podzimních vykrajovátek a ty pak umístit na vrchní část náplně.

Voňavý podzimní koláč se švestkami: základem je křehké máslové těsto
Švestkový koláč s mřížkou

Jedno je jisté, ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, výsledek bude stejně božsky lahodný!

Švestkový koláč s mřížkou

Ingredience pro formu o průměru 25 cm

Těsto:

  • 400 g pšeničné mouky
  • 70 g krystalového cukru
  • 1 špetka soli
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • mouka na vyválení a formu
  • máslo na formu
  • 1 vejce (na potření)

Náplň:

  • 80 dkg švestek
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce škrobu

Podávání:

  • moučkový cukr
  • Doba přípravy: 50 minut
  • Doba přípravy: 45 minut
  • Doba odležení: 1 hodina
Voňavý podzimní koláč se švestkami: základem je křehké máslové těsto
Švestkový koláč s mřížkou

Příprava:

Připravte si a odměřte ingredience, usnadní to přípravu.

Prosijte mouku, nasypte ji do mísy, přidejte cukr, špetku soli, nakrájené máslo a promíchejte. Přidejte vejce a vypracujte těsto. Zakryjte fólií a nechte hodinu odpočívat.

Mezitím připravte náplň. Švestky umyjte, vykrojte pecky a dejte do mísy. Pokapejte vymačkanou citronovou šťávou, dochuťte skořicí, přidejte hnědý cukr a škrob. Necháme chvíli odstát, aby pustily šťávu.

Po uplynutí hodiny těsto prohněteme na pomoučeném prkénku a rozdělíme v poměru ⅔-⅓. ⅔ těsta vyválejte do kruhového tvaru a vložte do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Odřízněte přečnívající části, vidličkou propíchněte dno těsta a poté vložte náplň. Snažte se ji rovnoměrně rozetřít.

Zbylé těsto také vyválejte a pomocí kráječe na těsto nakrájejte na přibližně stejně dlouhé proužky. Polovinu proužků položte vodorovně na náplň a zbytek proužků položte kolmo, jednou pod proužky a jednou nad nimi.

Jako jeden z posledních kroků odřízněte přečnívající části z okrajů, potřete vejcem a nakonec pečte 45 minut při 180 stupních do zlatova.

Počkejte, až úplně vychladne, aby se dalo snáze krájet. Podle chuti před podáváním posypte moučkovým cukrem.