Správně připravená játra jsou skutečným lékem pro srdce a obsahují řadu užitečných živin. Máme 5 pádných důvodů, proč je nevynechávat ze svého jídelníčku.
Správně připravená játra jsou skutečnou kulinářskou pochoutkou pro gurmány. Navíc obsahují řadu užitečných živin. Ačkoli nejčastěji volíme kuřecí játra, stojí za to občas ochutnat i husí játra.

Husí játra – vlastnosti a nutriční hodnota
Husí játra jsou skutečnou delikatesou, zejména v západní Evropě. Ačkoli jich hodně vyvážíme například do Francie, u nás nejsou příliš oblíbená, hlavně kvůli ceně. Obvykle používáme kuřecí játra, když máme chuť na játrové jídlo, ale stojí za to občas ochutnat husí játra, která obsahují spoustu cenných živin.
- Husí játra obsahují mimo jiné vitamín A, vitamíny skupiny B a dokonce i vitamín C.
- Jsou také vynikajícím zdrojem železa, fosforu a zinku – tyto látky jsou nezbytné pro normální fungování organismu.
- Husí játra obsahují také mnoho bílkovin, které jsou stavebním materiálem svalů a mohou podporovat funkci imunitního a kardiovaskulárního systému.
- Je důležité vědět, že husí játra obsahují také puriny, které mohou přispívat k rozvoji dny.
- Jsou to vnitřnosti s vysokým obsahem tuku, proto je třeba je konzumovat s mírou.
Srovnání husí a kuřecí játra
Husí játra se od kuřecích jater liší v mnoha ohledech: chuť, konzistence a obsah živin nejsou stejné. Husí játra mohou být o něco tučnější než kuřecí játra, ale obsahují více železa a fosforu.
Abyste mohli využívat jeho výhod, nemusíte kupovat nejdražší prémiové husí játra, i játra na pečení jsou vynikající pochoutkou.
Jak se husí játra připravují?
Husí játra nejsou levná, ale obsahují mnoho cenných živin.
Existuje mnoho způsobů přípravy husích jater, ale někdy jsou nejlepší jednoduché recepty. Chcete-li si plně vychutnat chuť husích jater, je nejlepší je dusit s cibulí.
Husí játra dušená s cibulí
Ingredience
- 400 g husích jater
- 2 velké cibule
- 1-2 lžíce pšeničné mouky
- řepkový olej na smažení
- sůl, pepř, majoránka.

Příprava
- Játra důkladně omyjte pod tekoucí vodou a odstraňte blány. Poté je osušte (nejlépe papírovou utěrkou) a nakrájejte na malé kousky.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na půlky a osmažte na pánvi na troše řepkového oleje. Když cibule zesklovatí, vyjměte ji a odložte do misky.
- Játky dochuťte solí, pepřem a špetkou majoránky. Obalte je v malém množství mouky a osmažte na rozehřátém řepkovém oleji.
- Když jsou játra pěkně opečené, snižte teplotu a vraťte cibuli do pánve. Vše promíchejte, smažte další 1–2 minuty a poté přidejte 150 ml vody. Pod pokličkou duste 8 minut.
- Hotovou játra můžete podávat s bramborami (vařenými nebo šťouchanými) a vaším oblíbeným salátem.