Mátový čaj má nejen příjemnou vůni, ale také podporuje trávení.
Díky své příjemné, specifické a osvěžující vůni je máta peprná oblíbenou přísadou do koktejlů. Stojí však za to ji konzumovat i ve formě čaje, protože tato léčivá a kořenová bylina má z hlediska trávení řadu prospěšných vlastností.

Máta peprná pro lepší trávení
V arabských zemích se máta peprná často konzumuje i v letním horku. Důvodem je to, že účinná látka této rostliny, mentol, má potní účinek, díky kterému aktivuje vnitřní chladicí systém organismu. Mentol navíc stimuluje metabolismus a krevní oběh, čímž zlepšuje trávicí procesy a podporuje hubnutí.
Díky svým protizánětlivým účinkům zmírňuje i menší záněty trávicího ústrojí, které způsobují nadýmání a vedou ke zpomalení metabolických procesů. Jeho hořkost a křeč rozpouštěcí účinky jsou v lidovém léčitelství známy již dlouho. Mátový čaj konzumovaný studený tlumí nevolnost a zvracení.
Stojí za to mít doma čerstvou mátu v květináči. Dobrou zprávou je, že se nejedná o příliš náročnou rostlinu. Je důležité dbát na to, aby měla polostín, pravidelnou zálivku a propustnou půdu.

Jak uvařit mátový čaj
Čaj můžete uvařit z čerstvé máty, ale pokud ji doma nemáte, místo filtrované varianty zvolte variantu s lístky. Balení o hmotnosti 30 gramů je k dostání za pár set korun v lékárně, obchodě s bylinkami nebo drogerii. Použití této bylinky je kontraindikováno pouze v případě zánětu žlučníku, žlučové obstrukce a závažného poškození jater. Při přípravě čaje se vyhněte kovovým nástrojům, například sítkům, protože mohou neutralizovat léčivé účinky některých látek. Dvě čajové lžičky máty peprné zalijte 1,5 decilitrem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Poté čaj přeceďte a pijte bez dochucování. Pokud je vaším cílem podpořit trávení a zbavit se nadýmání, můžete bez obav vypít dvě šálky denně. Díky svým blahodárným účinkům vám čaj pomůže i při hubnutí, ale k tomu je nutné také snížit denní příjem kalorií.