Objevování tradičních jídel je celosvětovým gastronomickým trendem a v Itálii je obzvláště patrný návrat „cucina povera“, tedy kuchyně chudých.
Slovo acquacotta doslovně znamená „vařená voda“, což dokonale odráží jeho jednoduchost. Ve středověku z něj nejchudší vrstvy obyvatelstva připravovaly vydatnou večeři, protože k tomu potřebovaly pouze zbytky zeleniny, píše Drive.

Základem tradičního jídla byla cibule, celer, rajčata a chléb, které se spolu s vejci staly vydatným jídlem. Navzdory svým venkovským kořenům se dnes toto jídlo objevuje dokonce i v nabídce nejlepších restaurací, kde se podává s využitím nových technologií a rafinovaným způsobem.
Ingredience (pro 4 osoby):
- 4 střední cibule
- 1 celý celer (s listy a stonky)
- 1 kg oloupaných rajčat
- 4 listy bazalky
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 4 střední vejce
- 50 g strouhaného parmazánu
- sůl, pepř, chilli
- 4 plátky chleba nebo bagety

Příprava:
1. Oloupejte cibuli a celer, nakrájejte je na jemno a vložte do hrnce s takovým množstvím vody, aby byly ponořené. Přidejte olivový olej, bazalku, sůl, pepř a chilli a vařte na mírném ohni, dokud se voda neodpaří.
2. Poté přidejte rajčata a dvě odměrky vody a vařte dalších 20 minut. Poté opatrně rozbijte vejce a vařte je pod pokličkou tři minuty.
3. Při podávání položte na dno každé talíře plátek chleba, posypte strouhaným parmazánem, nalijte polévku a na závěr na ni položte jedno vejce.