Přeskočit na obsah

Nejlepší marináda na houby. Je méně pikantní a aromatičtější než tradiční

Marinované houby jsou skutečnou klasikou kuchyně, ale je tradiční recept na houby v alkoholovém octu jedinou možností? Ukazuje se, že ne. Stačí vzít jablečný ocet a objevit toto jídlo znovu. Nakládané houby v této verzi jsou jemnější a jejich přirozená lesní chuť je dokonale podtržena. Jak připravit tuto výjimečnou pochoutku? Zde je postupný recept.

Tradiční alkoholový ocet, ačkoli je populární, často přebíjí chuť nakládaných hub. Jablečný ocet je jemnější alternativou, která nejen méně dráždí čich, ale také umožňuje projevit jemné chuťové tóny hub. Kromě toho houby v této variantě získávají mírně nasládlou chuť, která dokonale vyvažuje kyselost marinády. Je příjemné vědět, že jablečný ocet má také řadu zdraví prospěšných vlastností. Při pravidelném užívání podporuje trávicí systém a pomáhá udržovat kyselino-alkalickou rovnováhu v těle.

Nejlepší marináda na houby. Je méně pikantní a aromatičtější než tradiční
Marinované houby

Nakládání hub v jablečném octu je proces, který lze rozdělit na dva dny. Díky tomu nemusíte trávit celý večer v kuchyni, ani po intenzivním sběru hub. První den stačí houby očistit a posypat solí, zbytek práce můžete dokončit druhý den.

Jak připravit marinádu na houby z jablečného octa?

Ingredience na houby v marinádě:

  • Lesní houby 2,5 kg
  • Nejodovaná kamenná sůl 1 hrst
  • Jablečný ocet 1,5 sklenice
  • Vroucí voda 3 sklenice
  • Cukr 1 sklenice
  • Bobkový list 1-2 ks
  • Hřebíček 2-3 ks
  • Světlá hořčice 1/2 lžičky
  • Navíc (pro vaření hub):
  • Pasterizovaný jablečný ocet 5 lžic
  • Vroucí voda 3 l
Nejlepší marináda na houby. Je méně pikantní a aromatičtější než tradiční
Marinované houby

Postup přípravy:

Očistěte houby a oddělte kloboučky od nožiček. Nožičky můžete zmrazit, naložit nebo zpracovat na houbový prášek. Kloboučky přendejte do velké mísy, posypte solí, promíchejte, přikryjte a nechte 1–2 dny v lednici (nebo minimálně 30 minut, pokud nemáte čas).

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s jablečným octem. Přidejte houby a vařte asi 5 minut. Nepřidávejte sůl – ta je již v houbách po předchozím nakládání. Houby sceďte přes síto. Do každé sklenice vložte bobkový list, hořčičné semínko a voňavý pepř.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, jablečný ocet a cukr. Vařte asi 3 minuty, pak odstavte z ohně. Do každé sklenice nalijte trochu marinády, pak vložte houby do 3/4 sklenice a zalijte marinádou. Sklenice pevně uzavřete.

Sklenice vložte do velkého hrnce vyloženého utěrkou, zalijte horkou vodou do 3/4 výšky sklenic a vařte 10 minut od okamžiku, kdy voda začne vřít. Hotové sklenice odložte na suché, tmavé a chladné místo. Houby budou připravené k použití za týden.