Jak připravit palačinky? To asi ví každý víceméně. Ale aby se palačinky opravdu povedly, je třeba mít určité znalosti, a zde hraje roli čas, tuk, druh mouky a ještě jedna věc. Nejlepší sladké palačinky připravuji s jednou přísadou. V kuchyňské skříňce s pečicími potřebami mám vždy několik balení.
Není co řešit: všichni máme rádi palačinky. Spornou otázkou může být pouze to, zda je máme raději sladké nebo slané. Dnes vám poradíme, jak připravit nejlepší sladké palačinky, které všem budou chutnat. Jemné, měkké, ne příliš silné, aby se při rolování neroztrhaly, a přiměřeně sladké. Přesně takové jsou palačinky s krémem. Jak je připravit? Stejně jako v případě klasických palačinek a těsta na krokety je důležité jedno – čas. Když bude těsto na palačinky hotové, nechte ho 10–15 minut odpočinout. Pak gluten obsažený v mouce nabobtná a spojí ingredience. Právě díky tomu budou palačinky pružné. Hodí se také máslo – olej v palačinkách je nejhorší volba. Jaký pudink použít, je už na vás, budou chutné s vanilkovým, smetanovým a dokonce i s karamelovým pudinkem. Nejlepší je vyzkoušet několik variant a vybrat si tu, která vám nejvíce chutná.
Ingredience:
- 2 balení krému libovolné příchutě,
- 250 ml mléka,
- 150 ml perlivé vody,
- půl sklenice pšeničné mouky s vysokým obsahem lepku,
- 3 vejce,
- 1 lžíce moučkového cukru,
- 3 lžíce rozpuštěného másla,
- špetka soli.
Chutné, sametové palačinky s pudinkem – způsob přípravy:
- Nejprve vyjměte všechny ingredience z ledničky, aby se ohřály na pokojovou teplotu. V hrnci rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
- Rozšlehejte vejce v misce, přidejte vodu a mléko. Vše promíchejte mixérem nebo metličkou. Poté přidejte mouku, moučkový cukr a pudinkový prášek.
- Míchejte chvíli, jen dokud se ingredience nespojí. Nechte nádobu s těstem několik minut odstát, aby lepek z mouky spojil ingredience. To by mělo trvat nejméně 10 minut, optimální doba je čtvrt hodiny.
- Pánev lehce potřete, nejlépe máslem, a dobře ji rozehřejte. Poté lžící naneste porce těsta a smažte z obou stran, dokud palačinky nezískají lákavou zlatavou barvu. Podávejte s oblíbenými přísadami – doporučuji tvaroh se smetanou a cukrem nebo domácí marmeládu. Skvěle se hodí také čokoládový nebo ořechový krém.