Přeskočit na obsah

Připravila jsem papriky jinak než obvykle. Po upečení mě překvapily svou chutí a šťavnatostí.

Dosud jsem plněné papriky připravovala trochu jinak. Teprve nový způsob přípravy mi pomohl pochopit, jak chutná tato zelenina může být. Jídlo bylo jako obvykle výživné, ale překvapilo mě svou šťavnatostí a výraznou chutí.

Sezóna křupavých, barevných paprik je v plném proudu. Stojí za to ji využít k přípravě různých pokrmů s touto chutnou zeleninou. Dnes vám nabízím plněné papriky, které jsou tak výživné, že se skvěle hodí jako obědové jídlo. Moje rodina je miluje.

Připravila jsem papriky jinak než obvykle. Po upečení mě překvapily svou chutí a šťavnatostí.

Jak připravit papriky na plnění?

Papriky určené k plnění je třeba umýt a očistit. Dosud jsem je rozkrojila na polovinu a poté odstranila semennou komoru a bílé blány. Tentokrát jsem vyřízla pouze semennou komoru a vyčistila střed od zbývajících semen. Pomohl mi k tomu ostrý nůž se špičatým koncem. Ukázalo se, že takto se paprika čistí velmi rychle a po naplnění nedochází k vypadávání nádivky.

Jak připravit plněné papriky pečené v omáčce?

Papriky lze plnit různými náplněmi, ale moje rodina má nejraději náplň z mletého masa a rýže. Připravila jsem ji během chvilky a naplnila jí papriky. Poté jsem je vložila do pekáče a polila rajčatovou omáčkou. Zelenina se upekla rychleji než obvykle, byla šťavnatá a voňavá.

Recept: Papriky pečené v rajčatové omáčce

Výživné plněné papriky pečené v rajčatové omáčce

Ingredience

  • 8 středních paprik
  • 500 g mletého masa
  • 150 g rýže
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje nebo olivového oleje
  • 1 vejce
  • sladký mletý pepř
  • sůl, pepř

Rajčatová omáčka:

  • 700 ml rajčatové passaty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl, pepř, cukr

Připravila jsem papriky jinak než obvykle. Po upečení mě překvapily svou chutí a šťavnatostí.

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Rajčata umyjte a ostrým nožem odstraňte semennou komoru. Skrz vzniklý otvor očistěte zeleninu od bílých membrán a zbývajících semen. Rýži uvařte do poloměkkosti v osolené vodě, nechte vychladnout. Cibuli nakrájejte, osmažte na oleji, osmažte s nakrájeným česnekem.
  2. Příprava náplně a plnění. Smíchejte mleté maso s vařeným rýží, osmaženou cibulí a česnekem. Přidejte vejce, promíchejte a dochuťte podle chuti. Naplňte papriky náplní.
  3. Příprava omáčky. Na olivovém oleji osmažte cibuli a česnek, přidejte passatu a koření, vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Přelijte ji do velké žáruvzdorné nádoby, vložte papriky.
  4. Pečení. Formu zakryjte a papriky pečte asi hodinu při teplotě 180 stupňů Celsia. V polovině pečení papriky otočte, aby byla jejich druhá strana ponořena v omáčce.

Další verze plněných paprik

Při přípravě plněných paprik je třeba dbát na to, aby během pečení nevyschly. Dobrým řešením je plnit celé papriky a péct je v rajčatové omáčce. Můžete také plnit poloviny paprik a po vložení do pekáče je polévat bešamelovou omáčkou.

Tato omáčka se připravuje velmi jednoduše. V hrnci stačí rozpustit 2 lžíce másla, přidat 2 lžíce mouky a trochu opéct, aby se nevytvořila hnědá kůrka. Nyní je třeba bílou omáčku zředit přibližně 400 ml studeného mléka, vařit do zhoustnutí a dochutit muškátovým oříškem, solí a pepřem.