Jablečný koláč s meringem už svým vzhledem vybízí k ochutnání. A pak – varuji vás – už není možné přestat.
Jablečný koláč s meringem – efektní a neuvěřitelně chutný koláč s jablky. Je to ideálně křupavé těsto, jasná vrstva jablek a jemný mering nahoře. Recept není složitý, ale vyžaduje trochu trpělivosti a práce. Stojí to za to!
Jak připravit jablečný koláč s meringem?
Základem jablečného koláče je jednoduché křehké těsto, které je nejprve třeba lehce opéct. Teprve na takový základ se pokládají ovoce a mering. Tip: do křehkého těsta můžete přidat trochu skořice a sušeného zázvoru, pokud máte rádi jablečné koláče s kořeněnou chutí.
Jablka lze připravit několika způsoby. Lze je nakrájet nebo nastrouhat. V receptu navrhuji přidat k nim citronový želé, ale můžete použít i jinou příchuť (například angreštovou). K jablkům můžete také přidat skořici.
Bezu lze připravit ze dvou ingrediencí: bílků a cukru. Pokud používáte kuchyňský robot, stačí bílky (nejlépe pokojové teploty) vložit do mísy, přidat cukr a šlehat, dokud nevznikne lesklý bez (cukr se musí úplně rozpustit).
Bezu můžete posypat částí křehkého těsta, ale tento krok můžete vynechat. Do hotového bezu můžete také přidat hrst mandlových vloček nebo posypat vločkami bezu, které jste rozložili na těsto. Těsto můžete také posypat drobenkou (ale nepřehánějte to s jejím množstvím).
Recept: Jablečný koláč s bezou
Křehké těsto s jablky.
Ingredience
- 6 jablek
- 3 lžíce citronového želé
na těsto:
- 5 žloutků
- 200 g rozpuštěného másla
- 400 g pšeničné mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
na meringu:
- 5 bílků
- 250 g cukru
Způsob přípravy
Příprava křehkého těsta. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem, přidejte žloutky, máslo, extrakt a vše promíchejte ručně nebo pomocí mixéru. Těsto bude mít konzistenci plastické drobenky. Odložte 2 lžíce těsta a vložte do mrazáku. Zbytek vysypte na plech vyložený papírem na pečení, uhlaďte a lehce utlačte. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů na 15 minut. Po uplynutí této doby vyjměte a nechte vychladnout.
Příprava jablek a sněhové pusinky. Jablka nakrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte s kyselým ovocným nápojem. Bílky s cukrem ušlehejte do husté, lesklé sněhové pusinky (šlehejte společně asi 8-10 minut).
Pečení těsta Na křupavé dno položte vrstvu jablek a na ni meringu. Nahoře pečlivě pokryjte zbytky těsta z mrazáku. Vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a přibližně po 10 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte asi 40-50 minut (tepelný cyklus).
Jak podávat jablečný koláč s bezou?
Koláč s jablky a bezou nepotřebuje žádné speciální ozdoby, ale pokud chcete, můžete ho lehce posypat skořicí nebo podávat s čerstvými lístky máty. Chutná skvěle teplý s kopečkem vanilkové nebo smetanové zmrzliny.
Tento koláč je jako stvořený k dobré kávě nebo čaji, proto je ideální jako koláč na víkend, ale také jako koláč pro zvláštní příležitosti: jména, narozeniny nebo jiné svátky.