Nejlepším příkladem chutného a snadno připravitelného oběda je italská pasta. Prakticky jakákoli, i když existují i takové, které vyžadují trochu více práce. Mezi tyto výjimky nepatří chutná zapečená pasta s kuřecím masem a brokolicí.
Ingredience
- 200 g těstovin
- 1 malá brokolice
- 2 samostatná kuřecí prsa
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml kuřecího vývaru
- 60 ml bílého suchého vína
- 200 ml sladké smetany (18 %)
- 50 g parmazánu
- 1 vejce
- ½ čajové lžičky muškátového oříšku
- sůl, pepř (podle chuti)
Postup přípravy
1 Rozdělte brokolici na růžičky a odstraňte tvrdé stonky. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte do ní růžičky brokolice. Vařte několik minut. Vodu slijte, ale nevylévejte ji.
2 Uvařte těstoviny al dente ve vodě, ve které se vařila brokolice. Po uvaření vodu slijte.
3 Opláchněte kuřecí prsa. V případě potřeby z nich odstraňte blány a jiné nedokonalosti. Maso nakrájejte na malé kousky.
4 Na pánvi rozehřejte olivový olej (na středním plameni). Nakrájejte oloupaný česnek a trochu ho osmažte na olivovém oleji. Než česnek zezlátne, vložte na pánev kousky kuřete. Smažte a občas promíchejte, dokud maso zezlátne.
5 Nalijte do pánve víno. Dušte v něm kuře, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Poté maso zalijte horkým vývarem. Vařte, dokud se vývar výrazně nezredukuje. Dochutěte solí a pepřem.
6 V misce smíchejte smetanu s rozšlehaným vejcem a parmazánem. Omáčku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
7 Přeneste těstoviny a růžičky brokolice do žáruvzdorné nádoby. Smíchejte s kuřecím masem z pánve. Zalijte smetanovou omáčkou.
8 Vložte nádobu do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15–20 minut.