Přeskočit na obsah

Měkké jogurtové těsto se švestkami. Rozplývá se v ústech

Jogurtové těsto se švestkami je skvělý způsob, jak využít sezónní ovoce. Jeho lehká struktura a sladkokyselá chuť z něj dělají ideální dezert pro letní dny. Zjistěte, jak ho připravit a jaké zdravotní výhody přinášejí švestky.

Jogurtový koláč se švestkami je jedním z nejjednodušších a zároveň nejuniverzálnějších druhů pečiva. Kombinuje jemnou, vlhkou strukturu těsta s lehce kyselou ovocnou chutí švestek. Je to dezert, který se hodí jak k kávě, tak jako sladký doplněk rodinné oslavy. Příprava těsta je jednoduchá a nevyžaduje velké zkušenosti ani mnoho ingrediencí. Seznamte se s receptem na jogurtové těsto se švestkami.

Měkké jogurtové těsto se švestkami. Rozplývá se v ústech

Ingredience pro jogurtové těsto se švestkami

K přípravě jogurtového koláče se švestkami budete potřebovat:

  • 2 šálky pšeničné mouky
  • 1 šálek cukru
  • 4 vejce
  • 150 g přírodního jogurtu
  • 2/3 šálku oleje
  • 3 ploché čajové lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 0,5 kg čerstvých švestek

Měkké jogurtové těsto se švestkami. Rozplývá se v ústech

Jak připravit jogurtové sušenky se švestkami? Pro přípravu těsta začněte smícháním suchých ingrediencí. Ve velké míse smíchejte 2 šálky pšeničné mouky, 1 šálek cukru, 3 ploché čajové lžičky prášku do pečiva a špetku soli. V samostatné míse rozšlehejte 4 vejce, poté přidejte 150 g přírodního jogurtu a 2/3 šálku oleje. Smíchejte mokré ingredience se suchými a opatrně promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota.

Připravte si formu na pečení a vyložte ji papírem na pečení. Nalijte těsto do formy a poté rovnoměrně rozložte poloviny švestek, slupkou dolů. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a špejle vložené do středu nebude suchá. Po upečení nechte těsto vychladnout a před podáváním ho můžete posypat moučkovým cukrem pro dodatečnou chuť.

Jogurtový koláč se švestkami – jednoduchý a chutný dezert, který potěší všechny milovníky sladkého. Jeho příprava nezabere mnoho času a konečný výsledek potěší jak členy domácnosti, tak hosty. Zkuste si tento koláč upéct sami a vychutnejte si chuť dezertu se sezónním ovocem.