Jogurtové těsto se švestkami je skvělý způsob, jak využít sezónní ovoce. Jeho lehká struktura a sladkokyselá chuť z něj dělají ideální dezert pro letní dny. Zjistěte, jak ho připravit a jaké zdravotní výhody přinášejí švestky.
Jogurtový koláč se švestkami je jedním z nejjednodušších a zároveň nejuniverzálnějších druhů pečiva. Kombinuje jemnou, vlhkou strukturu těsta s lehce kyselou ovocnou chutí švestek. Je to dezert, který se hodí jak k kávě, tak jako sladký doplněk rodinné oslavy. Příprava těsta je jednoduchá a nevyžaduje velké zkušenosti ani mnoho ingrediencí. Seznamte se s receptem na jogurtové těsto se švestkami.
Ingredience pro jogurtové těsto se švestkami
K přípravě jogurtového koláče se švestkami budete potřebovat:
- 2 šálky pšeničné mouky
- 1 šálek cukru
- 4 vejce
- 150 g přírodního jogurtu
- 2/3 šálku oleje
- 3 ploché čajové lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 0,5 kg čerstvých švestek
Jak připravit jogurtové sušenky se švestkami? Pro přípravu těsta začněte smícháním suchých ingrediencí. Ve velké míse smíchejte 2 šálky pšeničné mouky, 1 šálek cukru, 3 ploché čajové lžičky prášku do pečiva a špetku soli. V samostatné míse rozšlehejte 4 vejce, poté přidejte 150 g přírodního jogurtu a 2/3 šálku oleje. Smíchejte mokré ingredience se suchými a opatrně promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota.
Připravte si formu na pečení a vyložte ji papírem na pečení. Nalijte těsto do formy a poté rovnoměrně rozložte poloviny švestek, slupkou dolů. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a špejle vložené do středu nebude suchá. Po upečení nechte těsto vychladnout a před podáváním ho můžete posypat moučkovým cukrem pro dodatečnou chuť.
Jogurtový koláč se švestkami – jednoduchý a chutný dezert, který potěší všechny milovníky sladkého. Jeho příprava nezabere mnoho času a konečný výsledek potěší jak členy domácnosti, tak hosty. Zkuste si tento koláč upéct sami a vychutnejte si chuť dezertu se sezónním ovocem.